Griparna jagar revansch efter förlustmatchen borta mot seriefavoriten Vargarna senast. Matchen fick en synnerligen snöplig utgång för Nyköpingslaget eftersom den bröts efter blott åtta heat – då ett ordentligt skyfall tog överhanden. Vargarna tog hand om alla poängen med segersiffrorna 27–21.

– Oturligt att det blev som det blev. De fick ju bland annat in Kim Nilsson på tre av åtta heat där. Hade vi fått köra klart hade det nog sett annorlunda ut, säger Henderson.

Toppföraren Peter Ljung och stortalangen Philip Hellström-Bängs ut. Patrick Hansen – första besöket i Nyköping – och Emil Millberg in varav den siste på reserven. Det är de två rockader som Henderson gör. Hellström-Bängs hinner inte hem från söndagens finalkörning på U19-EM i Slovakien, och detta medför rent snittmässigt att lagledare Henderson behöver ställa över poängmaskinen och lagkaptenen Ljung för att i sin tur peta in Millberg igen.

– I ett eventuellt slutspel är "Vispen" (klassföraren Oliver Berntzon, vår anmärkning) tillbaka och då försvinner ju Ludvig Lindgren. Därför behöver jag få igång Millberg, förklarar Henderson.

En nyckel blir förstås en framgångsrik debut för unge Patrick Hansen, som kört en enda match för Griparna och det var den i Hagfors mot Valsarna där han summerade sju poäng i väst tre. Henderson tror mycket på Hansen som fyller 21 i höst.

– Han har aldrig varit i Nyköping tidigare men är ett proffs ut i fingerspetsarna. Han, jag och Peter Ljung kommer att höras på måndag där Ljung bidrar med sin kunskap även om han inte är med och kör själv. Stort av honom och Patrick är en kille jag gillar skarpt. Trevlig, social och tar för sig i depån.

Tabelljumbon VIP Speedway – ett hopkok av förare från elitserieklubbarna Indianerna, Piraterna och Västervik – har blandat och gett friskt denna säsong. De har, precis som Griparna, drabbats av poängavdrag tidigare under året då de tagit sig an matcher med färre förare än vad regelverket tillåter. Rutinerade Linus Sundström är det tyngsta namnet och måndagsgästerna har också fördel i kampen om bonuspoängen. Seriepremiären i Motala i mitten av maj slutade 51–39 i hemmafavör.

– De har ett lite svagare lag den här gången. Ingen Jonas Davidsson bland annat. Men det är 15 heat som ska köras – men jag både hoppas och tror stenhårt på att vi tar bonuspoängen, avslutar Robert Henderson, vars Griparna har en hel del att bevisa efter en hackig säsong.

Griparnas lag: 1) Marcin Nowak 2) Andreas Westlund 3) Patrick Hansen 4) Anton Karlsson 5) Ludvig Lindgren 6) Robin Aspegren 7) Emil Millberg.

VIP Speedway: 1) John Lindman 2) Joel Larsson 3) Christoffer Selvin 4) Henrik Bergström 5) Linus Sundström 6) Philip Olofsson 7) Jonathan Grahn.