Jeanette Johansson och Emely Hagen trivs redan på sin lite udda och rätt extrema kappseglingsbåt – som de inte har hunnit träna med. Men snacka om att de gillar läget ändå... Foto:

Två tjejer som gillar läget i tuff utmaning

Segling

Under måndagen beger sig båtarna i tuffa Oxelösunds SS-tävlingen Seapilot2star från Femöre till Visby. Emely Hagen och Jeanette Johansson gillar verkligen läget fast de inte har hunnit träna med sin krävande Beneteau Figaro 2-båt. De hoppas på lika oväntat bra med vind som under söndagen – för att komma upp i plan.

– Det är ju en ganska kort och bred båt som går som bäst i tio knop. Det är klart att man hoppas att det blir lagom, ja rätt hård vind så vi kommer upp i skön surf. Men vindarna ska ligga kring 2–4 verkar det som, förklarar skepparen Emely Hagen.

– Det är klart att det blir vind! Det skulle ju inte blåsa i dag heller, inflikar Jeanette Johansson leende.

Men Emely Hagen gillar även lättvindssegling:

– Då får man hela tiden var aktiv för att hitta rätt spår. Det är när det närmar sig stiltje som man blir riktigt frustrerad.

Det gäller också att undvika vindfällorna där det just är helt stiltje.

– Här hjälper sällan teknologin, ofta får man läsa sig till dem genom att titta på yttre faktorer som molnen, förklarar Emely.

Sedan ska mytomspunna Blå Jungfrun rundas.

– Där har jag aldrig seglat så vi får se hur det blir. Det sägs att den är svårast att runda om man utgår från Kalmarhållet. Men det är riktigt kul med utmaningarna längs banan, säger Emely – och båda två skiner upp igen.

Jeanette Johansson har sina föräldrar i Lid och därmed får ses som en av påfallande många lokal seglare, se nedan. Hon uppskattar både Emelys rutin och chansen att få segla en riktig kappseglingsbåt som fraktades till Sverige från Spanien för mindre än en vecka sedan – därav att det inte har blivit någon träning.

– Vi hade hoppats på att kunna segla den ner till Oxelösund men när vi hade grejat färdigt med allt så var klockan halv fyra på morgonen och då var det stiltje, skrattar tjejerna.

Blir det inte lite väl lite sömn inför den här utmaningen?

– Nej då, det här ska vi fixa. Vi sover ju ingenting mellan stoppen och det är inte de bekvämaste kojarna man kan tänka sig, ler Jeanette.

– Här är visst bekvämt att sova, säger Emely.

Det kommer att starta två Beneteau Figaro 2-båtar i racet. Exemplar nummer två har samma modell av skrov men lite större segel och guppar lika belåtet på andra sidan bryggan, som om de visste om sin star quality.

– De enda två som finns i Sverige.

Der är en ganska kort och bred båtmodell som heter Beneteau Figaro 2. Just det här exemplaret hämtades från Spanien. Foto:

Hur ska man då bäst beskriva den?

– En fräck liten racermaskin som heter Williwaw och är en ganska krävande liten båt, men snabb och kul, säger Jeanette.

Den är anpassad för att man ska kunna segla ensam.

– Jag gillar många detaljer, som att man kan hålla i rodret var man än befinner sig uppe på båten, säger Jeanette och visar ganska extrema kappseglingsanordningar.

Samma sak gäller under däck.

– Nu håller vi bara på och gör oss av med precis alla onödiga detaljer, säger Jeanette och Emely hivar upp sittpåsar som är sköna att ha denna soliga söndagseftermiddag, men på måndag har de till och med lätta stövlar.

Allt är åt det extrema hållet, men man värmer lite vatten och får en god risotto från denna påse. Foto:

Maten intas från påsar.

– Jag är vegetarian, men det fanns visst att blixtbeställa från Frankrike. Här har vi det förspänt, säger Jeanette Johansson.

Då de har fått lägga all tid på att få färdigt all utrustning, allt från pannlampor med rött sken till självlysande detaljer, kan det förstås bli lite pirrigt när det cirklar omkring inför starten utanför OxSS-stugan i Sveriges största och tuffaste havskappsegling för två seglare där det sammanlagt kommer hela 103 båtar till start.

– Vi kommer inte nödvändigtvis sikta på att var först i starten – men vi vill absolut ha fri vind så det gäller att hålla sig framme, säger Emely Hagen med ett brett leende.

Emely Hagen och Jeanette Johansson ser verkligen fram emot utmaningen nu... Foto:

Många lokala seglare i årets Seapilot2star-havskappsegling

Anders Mathson och Niklas Svensson från Trosa Båtklubb, FunnyToo, en Dehler 34DD.

Stefan Kindeborg, Björm Hultgren Nyköpings SS, Doris som också är en Dehler 34DD.

Bernt Eklund, Claes-Åke Johansson, NySS, Juninatt, Dehler 38.

Urban Lagerström, Johan Gustavsson, Oxelösunds SS, Dreamline One, Linjett 40.

Per Hagström, Klara Hagström, NySS, Umsepuffen, Z31.

Jan Orest, Peter Håkansson, OxSS, Sarah, Farr 31.

Henric Lundblad, Magnus Nilsson, Inga G, X-332.

Trosakillen Nisse Nyström, Martin Jättner, som seglar för SBS med båten Hambo, en Facil 35.

Kjell Enbom, Thor Rölvåg, Trosa BK, Rabalder, Dehler 34DD.

Och så Kenneth Karlsson, Gunnar Lewander, OxSS, AqWaNette, Linjett 37.

Starten i Oxelösund börjar på måndagsmorgonen, sedan är ju tiderna extremt beroende av vindstyrkorna som i dagsläget verkar vara högst måttliga om man ska gå på prognoserna. Men i stora drag så här:

Målgång i Visby sent måndag kväll och omstart tisdag.

Målgång i Oskarshamn och omstart onsdagen.

Målgång i Oxelösund under torsdagen.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxSSSportWEBB_TVsegling
Relaterat