• Tystberga besegrade Harg i finalen i Brevikshallen, men nu i Nyköpings futsal cup tillkommer exempelvis Bissarnas A-lag och ett knippe duktiga futsallag utifrån. Foto:
  • Anders "Ante" Jansson valde att studera spelarna från läktarplats när hans nya lag Tystberga vann i Oxelösund. Foto:
  • Lovisa Ederströms Tun – här mot IFK i form av Maja Fagerholm i förra årets upplaga av Nyköping futsal cup – är favorit att bli bästa lokala lag på damsidan. Foto:
1/

Tystberga vill fortsätta skrälla – Tun har redan ångan uppe

FUTSAL

Lottningen för årets upplaga av Nyköping futsal cup visar både upp duktiga futsallag utifrån som kan gå långt och skrällpotential för lokala lag. – Vi ska vidare från gruppen, säger tränarprofilen Anders “Ante” Jansson, vars Tystberga GIF har en purfärsk futsalframgång i bagaget.

Nyköping Futsal Cup, efterträdaren till klassikern Gästabudsbollen, är en kittlande möjlighet för klubbarna från de lite lägre divisionerna att vinna Rosvallapublikens hjärtan genom att skrälla mot på pappret starkare motstånd. På i alla fall herrsidan finns ett knippe lag som har potential för detta.

– Och nu har vi ju ett resultat i ryggen som säger att vi kan det här bra, säger Anders “Ante” Jansson, som efter några år i Trosa Vagnhärads SK valt att ta sig an tränarsysslan i Tystberga denna säsong.

Ja, division 5-spelande Tystberga stod ju nyligen för en liten skräll då de gick obesegrade genom hela New Wave Profile Cup i Oxelösund och vann den för första gången. Hargs BK, med en vass division 4-trupp på pappret, besegrades i finalen. Nu hoppas Ante att hans mannar kan rida vidare på den futsalframgången.

– Jag vet att det finns kvalitet hos spelarna vi har.

Tystberga har lottats in i en på pappret rätt spretig grupp, som innehåller såväl derbydoftande duster mot Oxelösunds IK och NBIS International, som drabbningar mot utsocknesbidrag som hockeyklingande Leksands IF (ett av deras två lag) och Falcao Futsal U.

– OIK känner vi ju igen i alla fall, skrockar Ante.

Fjolåret bjöd på en hellokal final i form av arrangörsklubben Nyköpings BIS och uppstickarna IFK Nyköping.

– Jag tycker fortfarande att den lokala prestigen lever i allra högsta grad bland både spelare och ledare. Sånt här ger ju lite derbyfeeling. Sedan har Tystberga varit tydliga med att de vill satsa lite på inomhusspelet – och grabbarna tycker det är jäkligt kul, säger Tystbergas nytillskott på tränarbänken.

På damsidan är det desto skralare med lokala lag. Endast IFK Nyköping och IK Tun deltar, där de sistnämnda kommer att ställa upp med både A- och U-lag. Men för en och annan så sitter nostalgin i, trots att turneringen inte är fullt lika lokalt präglad i dag, jämfört med förr om åren. .

– För mig sitter den gamla känslan kvar från Gästabudsbollen. Den är kult. En jättejätterolig turnering – jag minns från tiden då jag var ifrån stan, då var jag bitter i januari då jag fick sitta på läktaren och kolla, säger Lovisa Ederström, rutinerad, offensiv nyckelspelare hos Tun.

Ederström och Tun har onekligen inomhusångan uppe. Till helgen spelar laget sin tredje inomhuscup under januari månad. Den fjärde i ordningen blir Nyköping Futsal Cup, där Tun i Ederströms värld hamnat i en tuff grupp (se faktaruta nedan).

– Sätra (fjolårsvinnare, vår anmärkning) är alltid bra inomhus. IFK Norrköping kommer garanterat komma med två slagkraftiga lag, Älvsjö har varit med flera gånger tidigare och är tekniska och duktiga, som de flesta Stockholmslag är… och Forsby har jag mött några gånger, säger Lovisa spontant när lottningen kommer på tal.

Lokalrivalen och blivande seriekonkurrenten IFK Nyköping hamnade i den andra gruppen med bland annat Stuvsta som förlorade fjolårets final.

– De (IFK) har ett spännande lag på g. Det vore självklart kul om vi möter dem. Derbyn är alltid speciella.

Om så blir fallet, vilka ska gälla som favoriter?

– Det känns som att vi har någorlunda jämna trupper. Får de behålla alla unga från ifjol blir IFK livsfarliga. Jag skulle nog säga att det är vi som slår ur underläge, säger Lovisa, och nämner samtidigt regerande mästarinnorna Sätra som favorit när det gäller damturneringen som sådan.

Men allt, eller åtminstone en hel del, kan hända i Nyköping futsal cup och föregångaren Gästabudsbollen. Det har vi lärt oss.

Här är grupperna i Nyköping futsal cup

Herrturneringen

Grupp 1: Nyköpings BIS U19, Hargs BK, Leksands IF FK Blå, Järna SK, ISFC (Stockholm Futsal Club).

Grupp 2: IFK Nyköping, Runtuna IK. Futsal Club Värmdö, Oranje FK, Kolsva.

Grupp 3: Hargs BK 2, Nyköpings BIS (regerande mästare), Elastico FC, ÖSK Futsal samt en ännu vakant plats.

Grupp 4: Tystberga GIF, NBIS International, Leksands IF Vit, Oxelösunds IK, Falcao Futsal U.

Damturneringen

Grupp 1: IK Tun U, IFK Nyköping, Älvsjö AIK Röd, IFK Norrköping 1, Sätra SK (regerande mästarinnor), Hammarby IF F19.

Grupp 2: IK Tun A, IFK Norrköping 2, Stuvsta IF, Sätra SK Lag B:2, Älvsjö AIK Vit, Forsby FF.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingIK TunNyköpings BISOxelösunds IKTystberga GIFSportFutsalSportfotboll
Relaterat