Två matcher återstår i mellanrundan, men redan nu står det klart att Sverige inte kommer att spela en av EM-semifinalerna på fredag.

Det får också följder för fortsättningen av det blågula handbollsåret.

Solberg tar över

Tillträdande förbundskapten Glenn Solberg, som ersätter Kristján Andrésson efter EM, kommer få börja sitt nya jobb med att leda Sverige i två kvalspel.

Först väntar OS-kvalet i april, dit Sverige säkrade en plats tack vare femteplatsen i VM förra året. Men vid ett svenskt EM-guld hade laget fått en direktbiljett till spelen i Tokyo och sluppit kvalet, som för Blågults del kommer att spelas i, och mot, antingen Tyskland eller Kroatien. I fyrlagsgruppen väntar också ett afrikanskt lag och ytterligare ett europeiskt lag, vilket med stor sannolikhet kan bli Slovenien eller Portugal som båda har slagit Sverige i EM.

I nuläget är Sverige placerat i Tysklands grupp, men det kan förändras beroende på hur EM slutar.

Det är klart att det är något jag i alla fall är medveten om. Den 17–19 april ska vi spela OS-kval i Berlin med tre matcher på tre dagar och med en ny tränare. Vi ska försöka få ihop det här på nytt. Det blir ju nästa stora mål för oss alla, säger vänsternian Kim Ekdahl du Rietz.

Kvala till VM

Det svenska EM-fiaskot leder även till att landslaget måste kvala till nästa års VM i Egypten. De fyra EM-semifinalisterna får var sin VM-biljett, medan Sverige får spela ett dubbelmöte i juni om en VM-plats.

Senast Sverige missade VM var 2013, men sedan dess har landslaget varit med i tre raka världsmästerskap. Senast herrlandslagets missade OS var i Peking 2008.