Det finns många skäl att åka till Al Ain, anläggningen ligger drygt tio mil utanför Dubai.

– Ja, det är inte bara ett skönt klimat utan är världens längsta tävlingsfors faktiskt, förklarar Nyköpings Forspaddlares landslagsstjärna Erik Holmer.

– Nästan alla av världens bästa kanotister har varit här och kört på vintrarna och nu sällar vi oss till dem, tillägger Holmer innan avfärd.

Artikelbild

– Framför allt är det värmen som lockar mig, men så är banan perfekt för träningstävlingar som vi kommer köra lite internt, säger Fredrik Wahlén, som från och med förra säsongen flyttade basen till Nyköping efter att ha bott på kanotslalomorter som Prag och franska Pau nedanför Pyrenéerna.

När de har varit nere i Dubai är det fortsatt inspirerat.

– Det har visserligen bara varit vi själva under träningstävlingarna – men formen känns bra, säger Holmer.

Ludwig Palmcrantz har mera talang än de flesta när det gäller den fysiska biten. Han är lång och kraftfull och det biter bra i C1:an när de beger sig ut på det sista, svinkalla passet i invid klubbhuset Perioden innan avfärden till Dubai.

Artikelbild

Fredrik Wahlén trivs i det stora vattenflödet i den konstgjorda forsen Dubai...

– Fysiskt är "Palmen" redan nu topp tio i världen bland alla seniorer, inflikar Holmer och Wahlén leende.

Därmed ska inte övergången från junior till U23- och seniorpaddlare behöva bli så drastisk. Men ett problem är att den stora kroppen har sagt ifrån – tidigare vill säga.

Artikelbild

– Jag sträckte mig hela tiden, men kom fram till att det berodde på en överrörlighet. Nu har jag stärkt upp bålstyrkan och stretchat väldigt mycket mera än tidigare. Det var väl egentligen bättre och under kontroll redan under förra säsongen, säger Ludwig Palmcrantz.

Palmcrantz har egentligen alla verktygen för att bli en världspaddlare i C1, som liksom K1 är OS-gren. Det som behöver tillföras nu är en hel massa rutin på att paddla tävlingslika åk i större konstgjorda forsar där valsarna minst sagt är annorlunda än det lilla som finns nedanför den lilla bron här vid Perioden.

Artikelbild

Erik Holmer, Ludwig Andersson – drog på skidläger när de andra hoppade på planet till Förenade Arabemiraten – Fredrik Wahlén och Ludwig Palmcrantz vid träningspasset i Perioden.

– Förra säsongen gjorde jag egentligen väldigt stora framsteg träningsmässigt och fysiskt. Tävlingsmässigt är jag väl inte fullt lika nöjd. Men det är bara att träna och framför allt tävla mycket i de svåraste forsarna som gäller för att kunna ta nästa steg.

Är det någon som verkligen behöver tidiga läger i svåra forsar som i Spanien och nu i Dubai är det Palmcrantz.

Artikelbild

– Ja, jag måste leverera direkt i de svenska uttagningstävlingarna, säger "Palmen".

Det är inte riktigt klart om det blir två eller tre testtävlingar; brukar vara en i Tyskland och en i Polen. Men redan i april avgörs det om hans kvotpoäng räcker till för landslagsplats i 23-landslaget – och till och med seniorlandslaget. För Fredrik Wahlén och i synnerhet Erik Holmer känns det mera givet med landslaget numera, men det ska presteras även av K1-duon i de tidiga vårtävlingarna.