En bra individuell prestation från en bortaspelare i matchupptakten kärvade dock till det för IFK.

– Det var lite rörigt i början. Vi fick inte till det, analyserade Veronica när hon blickade tillbaka.

Men när IFK väl fick tag i spelet så framgick att det ungdomliga laget tagit ett antal utvecklingskliv framåt sedan seriestart. Den flicklandslagsmeriterade, offensiva flankspelaren Lisa Flisell och hennes initiativförmåga utgjorde ett stort orosmoment för bortaförsvaret. I andravåg efter en halvfarlig hemmahörna – närmare halvtimmen spelad – tilldelades IFK en straffspark. Kort dessförinnan hade man fått ett mål bortdömt för offside. Fram till elvameterspunkten stegade den 24-åriga amerikanskan som presenterades som nyförvärv i början av augusti.

Artikelbild

– Jag är en van straffskytt, log Veronica när segerintervjun gled in på det som visade sig bli IFK:s kvitteringsmål.

Ingen anledning att betvivla det. Och det gjorde heller inte den hårt arbetande mittfältaren. Hon dammade nämligen in kvitteringen via ribban. Mitt i mål, utan pardon och knappast missvisande sett till matchbilden. IFK lyckades också konservera den första halvlekens lovande spel till den andra. Halvminuten in i andra akten kunde Maja Björklund peta in bollen i mål efter ett lyckat instick bakom Älvsjös backlinje. Hemmatränare Jeremias Varas hade inför lördagens match efterlyst ett tydligare, hårdare presspel högt upp i planen. Något som bar frukt i form av bollvinster högt upp och ett par tydliga målchanser.

– Vi jobbade verkligen hårt – och för varandra. Det var kul att se, sa Veronica, som fick se Jenifer Andreasson snyggt langa in 3–1 från distans och avslutningsvis ett fjärde nätrassel från Alicia Johansson.

IFK spelade ut stora delar av sitt register och fick också betalt för det mot ett motstånd som endast har Triangeln och Hässelby före sig i division 2 östra Svealand. Där har nu IFK fått lite mer andrum i kampen om att undvika ännu en degradering.

Artikelbild

– En av säsongens bästa matcher helt klart. Vi spelade så som vi tränat i veckan, myste IFK-tränare Varas.

Och Veronica Zaciek är tillfreds med tillvaron i Sverige – en plats hon aldrig tidigare besökt. Att hon blir kvar här verkar knappast vara någon omöjlighet.

Artikelbild

– Jag har några erbjudanden från division 1-klubbar. Vi får se vad som händer efter säsongen, sa Ohiotjejen, som senast spelade för Washingtonbaserade ISC Gunners – samma nivå som svenska division 1.

Först och främst ska hon se till att IFK spelar division 2 även nästa säsong. Det ser onekligen ljust ut.