• Foto:
1/

Vi ska fortsätta att slå ur underläge

Fotboll

Då är det dags för en ny nagelbitare. Klockan 16.00 under tisdagen möter vi Schweiz i åttondelsfinal i detta, på många sätt, minst sagt överraskande VM.

Jag tror att Sverige har en bra möjlighet att ta sig vidare, det är lite 50/50-läge. Men då måste laget fortsätta att spela precis så som man gjort de två första matcherna. Vi får absolut inte fuska med matchplanen. Vi måste hålla ihop den superorganiserade defensiven på samma sätt som vi gjort tidigare. I det agerandet har vi en spetskvalitet få lag i mästerskapet kan matcha.

Och vi måste absolut fortsätta att vara underdogs. Det är ur underläge vi slår som bäst. Så vi säger 51–49 i procent till schweizarnas fördel då, he he.

Det är det här med vårt målgörande som är problemet. Våra två bästa anfallsvapen, Emil Forsberg och Marcus Berg väntar fortfarande på att få göra sina första VM-mål. Jag är övertygad om att Berg är nära nu. Väldigt nära. Hans kvot av missar känns fulltecknad.

Det vore också super om Forsberg hittar känslan mellan boll och fot igen. Tyvärr har vår store kreatör spridit bollarna rejält så här långt. Där har vi ett spetsigt sparkapital, fram tills nu i alla fall väldigt slumrande.

Trots att våra motståndare är så högt rankade som sexa i världen litar jag fullständigt på att vår defensiv kommer att hindra Shaqiri och hans lagkamrater från att inte få mer än max två, kanske tre lägen.

För mig sticker två spelare ut i detta schweiziska lag: målvakten Yann Sommer och vänsterbacken Ricardo Rodriguez. Den sistnämnde en favorit som jag trodde skulle slå igenom stort under EM i Frankrike. Då blev han alldeles för feg, bara rädd för att misslyckas.

Att våra motståndare har lagkaptenen och högerbacken Lichtsteiner samt mittbacken Schär avstängda borde vara en fördel för oss. Även om det finns rutinerade ersättare är så stora förändringar i en lagdel ett orosmoment.

Vi saknar ju också en viktig kugge, Eskilstunasonen Sebastian Larsson är avstängd. Helt klart ett avbräck. Det har tippats att Gustav Svensson ska ersätta. Själv hoppas jag mer på Oscar Hiljemark.

Så visst har Sverige chans. Jag trodde inte alls på det här svenska lagets förmåga att göra mål. Att defensiven skulle vara bastant rådde det däremot inget tvivel om. Det är i detta sammanhang lite roligt att se hur utomstående bedömare rankar detta svenska manskap. Amerikanska sportkanalen ESPN har en webbsajt för fotboll där ett gäng före detta brittiska fotbollsspelare agerar experter. Två av dessa, Steve Nicol (före detta Liverpool) och skotten Craig Burley (Chelsea och Derby bland annat) fick båda tippa slutspelet när grupperna var färdigspelade. Båda tippade att Sverige skulle gå vidare till kvartsfinal. Den ena av dem till och med att Sverige skulle spela semifinal.

Ett gott omen om något är ju hur vår leopardsköldpadda Ture tippat åttondelsfinalen. Som alla minnesgoda vet har Ture på vår webbplats www.sn.se/sport i tre olika tv-klipp tippat rätt i alla de tre svenska VM-matcherna hittills. Till och med att Sverige skulle vinna stort mot Mexiko förutspådde Ture. Så kolla in vad han förutspår den här gången. Ture är tydlig: vi har en rysare att vänta, så mycket kan jag säga.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SportFotbolls-VMfotboll
Relaterat