Video: VM-silver till Henrik Nilsson

Kanot

Det blev silvermedalj på kanot-VM för Nyköpingskanotisten Henrik Nilsson och Markus Oscarsson på K2 1000 meter! Därmed är även en OS-plats till nästa sommar säkrad.

Efter 750 meter ledde Sverige, som fick till starten perfekt och gick i de snabba belgarnas startfart. Henrik och markus ledde över favorittippade Ryssland med 1,6 sekunder där efter 750 - och det var 3,5 ner till ett slovakiskt par som befinner sig i blixtrande form.
Svenskarna såg ut att, trots den malande tröttheten efter halva loppet, kontrollera loppet fram till ungefär 100 kvar. just Slovakien och Ryssland kom sedan väldigt fort.
Slovakernas monsterspurt räckte till guld. Sverige och Ryssland slogs in i det sista om silvret, där Nilsson och Oscarsson till slut var snabbast. Nilsson uppfattade ingenting om vad som hände där i mitten av fältet.
- Nej, jag höll blicken rakt fram. Direkt efter målgången trodde vi att vi max var trea. Det var ändå en seger. Det är första gången i livet som jag har gråtit av glädje efter ett lopp, säger Henrik direkt efter att ha kvitterat ut silverpengen i Szeged.
Kan ha varit lite av smärta också.
- Ja, jag vet inte om jag har varit så här trött heller någongång. Egentligen var både jag och Markus helt slut redan efer 500 meter.
Det är Henriks allra första VM-silver i super-K2:an. Innan fanns det ett brons på K2 500 i Poznan 2001 samt  guld på K2 1000 i både Sevilla 2002 och Gainesville 2003.
Medaljen som han saknade gör också att den svenska K2:an inte bara har kvalat in till OS nästa sommar. det blir en heltidssatsning för Henriks del - och nu tillhör guldmedaljörerna i Aten plötsligt favoritskaran i London.

Det var en helt annan Anders Gustafsson i VM-finalen över 1000 meter än i går eftermiddag när han var ytterst nära att inte kvala in. "AG" vågade starta i 500-meterstempo och det var bara träningspolaren Adam van Koeverden som mäktade med att hänga på. Kanadensaren motsvarade favoritskapen, men Gustafsson var lika ohotad som tvåa.