Div 4: Harg–Triangeln 1–1

När Hargs BK mötte Eskilstunalaget Triangeln på bortaplan innan sommaruppehållet blev det en jordskredsseger med 10–0. Men mötet på Krikonbacken i samband med Hargdagen blev någonting helt annat.

– Vi är jäkligt besvikna. Det känns riktigt surt, suckade Hargtränaren Anders Stridh efter 1–1 (0–1).

Blandade anledningar gjorde att hemmalaget saknade flera ordinarie spelare – däribland alla i den tilltänkta startande backlinjen.

– Vi har för många borta just nu. Just nu är vi inte tillräckligt bra – vi hade mer lägen men sätter inte dit dem, konstaterade Stridh.

Skyttekungen Marcus Björklund blev poängräddare med sitt 1–1-mål (hans 27:e i årets seriespel) i 81:a minuten. Veteranen Dago Funes slog inlägget som nickades i mål av HBK-anfallaren. Detta var Hargs tredje raka kryssmatch, vilket bidragit till att Nyköpingslaget på senare tid har gått från att vara jagade till att bli jagande (i fråga om serieledningen). Toppkonkurrenterna Viljan och Stallarholmen spelade ett lika under lördagen. Det gör att Viljan är kvar som etta med 43 poäng, två före Harg som i sin tur är två före Stallarholmen.

Div 4: Runtuna–Eskilstuna Babylon 2–4

Trots ledning både en och två gånger, 1–0 och 2–1, blev det inga poäng alls för Runtuna i lördagens hemmabatalj med Eskilstuna Babylon.

– En tung förlust. Det var en jämn match som hade kunnat sluta hur som helst, kände Runtunatränaren Martin Svensson.

Axel Eriksson öppnade målskyttet, innan bortalaget kvitterade fram till halvtidsresultatet ett lika. Precis i början av den andra halvleken slog Simon Söderman till med 2–1. Kort därpå Johnny Dahl bommade ett friläge – och i stället kom 2–2 och längre fram det som i slutändan tippade över till Eskilstunalagets fördel.

– Det var ett ganska bra lag vi mötte också. VI kom inte riktigt in i det, sa Svensson, som plussade lite extra för Eric Mellbergs och nämnde Södermans slit på mittfältet.

Runtuna har i alla fall allt i egna händer fortsättningsvis, när det gäller att säkra kontraktet.

Div 4: Ärla IF–Oxelösunds IK 2–1

Bottenstridande Oxelösunds IK såg ut att segla mot en högst välbehövlig trepoängare. Men lördagens bortamöte med Ärla IF slutade i 1–2-förlust, där OIK hade med sig 1–0 in i pausvilan efter mål av Albin Jonsson Dahlberg.

– Men det var en riktigt bra och stabil laginsats som bådar gott inför fortsättningen, slog OIK-tränaren Jan "Lillis" Frank fast.

1–1 kom med kvarten kvar. Vid avgörande 2–1 hade matchklockan passerat 80 minuter. Upprinnelsen till segermålet ifrågasattes av OIK; eftersom lagkaptenen Pontus Holmström gick omkull i duell med en motspelare i samband med ett bortaanfall.

– Vi trodde att vi skulle få frispark i bra läge men då fick dem den i stället konstigt nog. Och det var då de fick sitt mål, berättade Lillis, som även noterade en ribbträff från sitt lag i den resultatlösa kvitteringsjakten.

– Vi har inte de där små marginalerna med oss just nu.

Kuststadslaget lär få kriga ända in i sista omgången för att undvika division 5-spel 2019.

Div 5: Nykvarns SK–IFK Nyköping 6–1

IFK Nyköping har varit välfungerande och svårslagna i årets seriespel. Men lördagens match borta mot formstarka mittenlaget Nykvarns SK resulterade i en ordentlig tankeställare. Hampus Dahlströms lag förlorade nämligen med hela 1–6 (1–2). Benjamin Moradis ledningsmål från straffpunkten hjälpte alltså föga.

– Ett riktigt magplask där det är för många inte kommer upp i sin normala nivå. Vi får analysera varför – men Nykvarn vann inte orättvist. De var bättre än oss helt klart, sa Hampus om storförlusten.

Han räknade till att åtminstone hälften av hemmalagets fullträffar kom via omställningar.

– Mazin (Shaer) gjorde i alla fall ett riktigt bra inhopp sista 30, berömde Dahlström mitt i allt elände.

Div 5: Tystberga–Ericsberg 3–2

Nedflyttningshotade Tystberga landade under lördagen en rejält viktig seger. Gästande Ericsberg, i samma tabellregion, besegrades hemma på Tyrsvallen med 3–2 (1–0) till slut.

– Superviktigt för oss. Det var inte så snyggt men det var poängen som var det viktiga, tyckte tränaren Anders "Ante" Jansson.

Han fick se pålitlige målleverantören Jim Robin Vestin, två gånger om en gång på straff, tillsammans med Vali Galo, ta hemmalaget till ett 3–0-försprång. Gästerna reducerade två gånger om och hade en ramträff efter sitt andra mål – men Tystberga kunde pusta ut.

– Som helhet är det en bra krigarinsats, summerade Ante.