Efter en bra poängmässig start ligger Gripen fyra i tabellen med en match mindre spelad än Segeltorp, Hammarby och Vallentuna som radar upp sig framför Gripen i tabellen – med det sistnämnda laget på samma poäng och de andra fyra–fem före.

– Inställningen är att vi ska vinna helt enkelt. Alla lag i serien är rätt bra om det funkar för dem. Vi ska förstöra för Vallentuna. Framför allt måste vi "lära oss vinna mera", även de jämnare matcherna, säger assisterande Gripentränaren Peter Nordström, som själv kommer från en av Svensk hockeys starkaste vinnarkulturer – åren när han spelade i Färjestad.

Vallentuna borta är en annan sak gentemot hemma va?

– Ja, det kommer framför allt vara tuffare fysiskt. Vi måste spela lite mera safe och fysiskt. Gör man det får man ofta bättre lägen borta. Här handlar det också ofta om att ta mer stryk utan att dra på sig utvisningar, säger Nordström.

Sedan är deras blåshål till hall lite jobbig va?

– Nja, alla isytor är 60 gånger 30 meter. Yttre förhållanden ska inte påverka.

Ger ni inte fortfarande bort för mycket puckar i helt fel lägen?

– Visst, vi måste fortfarande jobba på att undvika vissa ställen där det tappas lite för mycket puckar. Men vi har minimerat antalet frilägen för motståndarna så där är vi på väg åt helt rätt håll. Framför allt är det konsekvensen av misstagen som vi måste jobba med. När någon tappar pucken måste andra täcka upp bättre för varandra.

Men på det stora hela har Nordström ganska gott hopp om framtiden:

– Jag tycker att det är märkligt att vi inte vinner matcherna mot Hammarby och Segeltorp med tanke på hur få rena skott på mål som de får fram.

Ni har förlorat två stycken tre mot tre mot i och för sig skickliga Segeltorpspelare i år, tränar ni det nya specialspelet?

– Absolut, vi har med det på vissa träningar. Tre mot tre handlar mycket om smarthet när man väl har pucken – och skicklighet man mot man.

Hur är det med Mathias Hellgren, finns han med redan mot Vallentuna?

– Nej, Hellgren är tyvärr inte spelbar ännu. Så bra spelare är det förstås lite tufft att undvara, men det finns kvalitéer i det här laget ändå – och även om vi har haft lite förkylningar ska det bara vara Hellgren och de bägge långtidsskadade, Albin (Ivarsson Hamberg) och (Adam) Thim, som saknas.

På spelarfronten blir samarbetet med Åker/Strängnäs allt bredare. Jakob Kåbring gjorde hela tre mål med juniorlaget och spelade på tisdagskvällen i Åkers första backpar tillsammans med Nyköpingsbekantingen Martin Backholm. Kåbring stod för två assist men Åker föll 2–4.

– Kåbring har dubbellicens, är spelbar både hos oss och i J20. Men sedan ska han även spela med Åker. Vi har en tanke med och koll på honom, säger Gripentränaren Oscar Jernström direkt efter tisdagsträningen som var sjuk- och skadefri förutom de tre nämnda.

Sedan tidigare finns Fredrik Carlsson Skatteboe i Åker som tidigare var gjuten i division 1 men numera håller till i hockeytvåan.