Maria Huglén.

Vilken comeback av Maria

Judo

Maria Huglén från Oxelösunds Judoklubb har efter ett rejält uppehåll gjort succéártad comeback på tränings- och tävlingsmattan.

Efter över tio års uppehåll från judon är den snart 50-åriga Maria Huglén tillbaka i hetluften. Med råge och besked.

– Några tidigare klubbkamrater har peppat mig att börja träna judo igen – vilket jag känt sug för ett tag, säger Maria själv.

Den återupptagna träningen – och gemenskapen som där medföljer – har varit det allra mest väsentliga för Maria i sin återkomst till judon. Men hon vet samtidigt om sin tävlingskapacitet.

– Jag känner att jag lagt upp träningen ganska så bra. Jag har försökt fått så mycket kvalitet i den som möjligt – och så likt tävlingsmomenten som möjligt,

Ska vi dra en jämförelse så här i tider av fotbolls-VM så kan det hela liknas vid att få till träningsmatcher och/eller träningsturneringar, för att på så vis optimera förberedelserna inför skarpt läge. Och där har Maria onekligen och bevisligen lyckats. I april månad ställde hon upp i hemmatävlingen Swedish Open – en tävling som hon lämnade med en bronsmedalj runt halsen. En insats som gav klar mersmak. Hon anmälde sig till Nordiska mästerskapen i Danmark där hon i slutet av maj kom över den allra ädlaste medaljvalören.

– Jag är verkligen nöjd. Det känns som att jag verkligen haft nytta av den här tävlingsträningen, som är svår att komma åt på vanliga träningar, säger Maria.

Detsamma kan sägas om det tävlingsframträdande som ligger närmast i tiden. Den 16 juni fanns hon med i startfältet på veteran-EM i Glasgow. I Marias tävlingsklass, F5–57 kilo, 50–55 år, kom totalt sex deltagare till start från Tyskland, Frankrike och Italien (utöver Sverige). Och visst blev det guld även därför en comebackande veteran med mersmak och träningsflit.

– Eftersom jag inte varit med på länge så är det svårt att veta var jag står, och var de andra står. För mig handlar det om att påverka det jag kan påverka och ha så kul som möjligt, känner Maria.

Och att hon har kul just nu i judotillvaron är nog bara förnamnet. Och det är inte bara Maria själv som andas stora doser optimism just nu. Det har hela hennes skrå anledning att göra. Veteranjudon är på god frammarsch och under mästerskapet i Glasgow kom Sveriges veterandamer hem med så mycket som sex medaljer – två av vardera valör. Herrarna bokfördes för ett silver och ett brons. I oktober äger ett veteran-VM i Mexiko rum.

– Det är en del saker som måste falla på plats för att det ska bli av – men hittills har jag ju fått bra kvitton och det är riktigt roligt att träna judo igen. Och kan man fortsätta att träna på bra så..., avslutar Maria Huglén.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Oxelösunds JKSportJudo
Relaterat