De svenska förarna får dubbla med ett allsvenskt lag och ett i elitserien.

– Det finns ju inte jättemånga bra allsvenska lag att välja mellan. Men allt runt omkring funkade hela säsongen i Griparna och jag trivdes jättebra – sedan är det en annan sak att det sket sig lite sportsligt i finalerna, säger "Vispen" som Oliver Berntzon kallas i Speedwaysverige.

För det här måste vara din bästa säsong va?

– Utan tvekan, även i elitserien. Framför allt har jämnheten förbättrats radikalt, har alltid haft en hög högstanivå men i allsvenskan var det ju bra hela säsongen – i alla fall fram till finalerna då vi plötsligt hade stolpe ut.

En del av årets framgång, som också har innehållit ett SM-silver just på Gröndals motorstadion dit han återvänder i kväll, kan man härleda till materialet. Plötsligt i våras satt alla inställningar. Men mycket mera sitter i huvudet.

– Min ojämnhet har berott på att jag inte har haft tillräckligt bra starter. Nu har jag fått till starterna plus kört lite mera moget, kanske inte tokjagat i alla lägen utan ibland nöja mig med en tvåa för att ta en trea i nästa.

För mig är du väldigt mycket mera följsam i hela första sväng – håller du med om det?

– Ja, så har det faktiskt känts! Och det är en så viktig del i speedwayen att ta rätt beslut första sväng. Redan där är nästan hela jobbet gjort i ett speedwayheat när man får det att stämma.

I elitserien har Vispen höjt snittet från 1,239 till 1,548. Han har oftast kört på ordinarie plats i Målillalaget och där är det stentufft. Där återstår den andra, uppskjutna finalen som till sist ska köras i morgon onsdag i Eskilstuna, där även säsongens parkompis i Griparna Linus Eklöf finns med – fast nere på reserven i hemmalaget Smederna.

I allsvenskan startade Berntzon med 1,4 i ingångssnitt. Han toppade den allsvenska snittlistan innan finalerna mot Piraterna då snittet kördes ner från nästan 2,6 till drygt 2,3; bortdömd i en 50/50-situation och så en krasch i returen.

– Sådant är svårt att förklara för vi inledde ju med en femetta i Motala innan ALLT jävlades fram till nomineringsheatet där det kom en ny trea.

Ironiskt nog är det bra inför nästa säsong att han körde ner snittet lite.

– Och sett till hela allsvenska säsongen är jag nöjd. Det är ändå "en bit" som jag har förbättrat.