Oxelösunds JK:s Peter Ivarsson (till höger) och fransmannen Fredreric Lin har haft några riktigt fina matcher om medaljer ädla tidigare och lärt känna varandra bra. Nu hamnade de i återkval om bronset. Foto:

VM-femman Ivarsson slog Europamästaren

Judo

Det var placeringsmässigt stolpe ut för Oxelösunds judoklubbs Peter Ivarsson under veteran-VM i Olbia på Sardinien. Men ett par matcher, som en fallseger (Ippon) mot det regerande Europamästaren minns Ivarsson redan med glädje.

– Ja, rent prestationsmässigt kanske jag kommer vara nöjd med fyra vinster och två förluster i den här konkurrensen. Men det känns ändå lite surt med en femteplats – och speciellt det sätt som förlusten i kvartsfinalen kom till på. Men det här är ju en bedömningssport och då får man ta sådant, summerar Peter Ivarsson på väg hem från Italien.

Han åkte förra säsongen på en nyckelbensskada, men kom i år med mycket god fysiskt form – om än lite matchotränad.

– Förra året bärgade jag en bronsmedalj i USA och målet i år är ytterligare en medaljmatch. Det kommer dock bli tufft. Motståndet är bättre i år, sammanfattade Ivarsson innan tävlingarna skulle till att börja.

Det gick smidigt och fint i början där bland annat hemmakillen Massimo Meacci besegrades på vägen fram till kvartsfinal där en ny bekantskap i det starka franska laget stod för motståndet. Yann Werner var namnet.

– Det som är tråkigt är att lag leder på poäng fram tills det är 16 sekunder kvar då jag får min tredje varning varav den andra är direkt felaktig. Men ska man var efterklok borde jag inte ha släppt honom så närma så länge, funderar Ivarsson.

Werner vann sedan hela mästerskapet efter att det var två skrällnamn i finalen, en brasiliansk BJJ-kille vid namn Leando Borges tog silvret i M4 66-kilos.

I återkvalet och match om bronset mötte Ivarsson de bägge största förhandsfavoriterna; polske Europamästaren Krzysztof Czupryna och regerande världsmästaren Fredreric Lin från Frankrike.

– Jag är extremt nöjd med min Ipponseger mot polacken som är riktigt bra. Sedan gick jag för det mot Fredreric, men det slutade med Ippon för honom – och jag förlorar ju hellre så än på ett tveksamt domslut till.

– Det var två bra matcher och den mot Krzysztof bland de bästa som jag har gjort. Jag känner ju trots allt att jag hänger med även mot de allra bästa – och det får jag ta med mig för framtiden.

Ivarsson blev näst bäst placerad av de 19 svenska herrarna i de olika klasserna. Jörgen Häggqvist fixade en bronsmedalj i M6 73 kilo. Damerna lyckades bättre med ett guld genom Ida Lindgren, plus två bronsmedaljer.

Läs mer om dessa ämnen

Peter IvarssonJudoSport

Mest delat denna vecka