I helgen insjuknade en häst under en internationell hopptävling i Norge. Abortvirus misstänks. Alla hästar som har varit där isolerades därefter. Några av dessa var de svenska stjärnhästarna Zacramento, All in och Catch me Not.

I Storbritannien pratas det om en ny typ av hästinfluensa som inte ens vaccinering hjälper mot.

För fälttävlansduon Anna och William, som har planerat in tävlingar i Tyskland (Luhmühlen, slutet av mars), Polen (Strzegom, början av april) och så småningom England och Badminton den 1–5 maj är nyheterna så klart ett orosmoment.

– Vi har skrivit till landslagsledningen och frågat hur vi ska förhålla oss, men inte fått något besked ännu, säger William.

– Rent sportmässigt ska vi åka som det ser ut nu, men samtidigt vill vi inte riskera något. Hästarna är för dyra för det. Några av de tävlingar som vi skulle vara med i nu har ställts in, och andra som inte ställts in har vi hoppat av. Det gäller att vara försiktig.

På Lövsunds sätteri har man tagit alla försiktighetsåtgärder som man kan så att stallet inte smittas.

– Vi känner alla som kommer hit för det första och släpper bara in sådana personer och hovslagare och hästterapeuter måste ha nytvättade kläder när de jobbar här. Och hästarna kräver vi blodprov på och bara de med negativa värden är välkomna. Vi hade tur, för ett par veckor sedan var det en häst som skulle komma hit och ägaren var tvärsäker på att den var frisk, men den var tvärtom jättedålig. Ägaren blev så klart sur när vi stoppade henne, men samtidigt är det här vårt sett att stoppa att smittan sprids.

När de nya hästarna bjuds in i stallet får de dessutom bo i karantänboxarna den första veckan för säkerhets skull och tempen tas regelbundet.

Varför är det så många virusutbrott just nu?

– Hästsporten har blivit så extremt kommersiell under de senaste åren. Vi reser kors och tvärs och det är inte längre bara proffsryttare som tävlar mycket utan även amatörryttarna. Det är som ett dagis; om ett barn blir sjukt blir hela dagis sjukt så småningom – hästbranschen är som ett stort dagis.

William påpekar också att hästarna trycks ihop tätt, tätt i tävlingsstallarna.

– Och vem gör rent ventilationssystemen? På varmare breddgrader har man stalldörrarna öppna, här vill man ha ombonade varma stall och vi stänger igen om oss i stället. I vårt stall försöker vi vädra ut så mycket som möjligt under dagtid.