Norra speedwayalliansen är ett hopkok mellan fyra klassiska elitseriekubbar: Masarna, Smederna, Indianerna och Rospiggarna. Laget uppstod då svenska förare behövde bra matcher och allsvenskan ett sjätte lag nu när Nässjö med stöd av Lejonen, Vetlanda och Dackarna har ett lite vassare nytt lag med mera själ.

Men Griparna kallar in både SM-tvåan Oliver "Vispen" Berntzon, som redan nu har repat sig från sin influensa som bröt ut i torsdags och SM-bronsmedaljören Peter Ljung, trots att seriesegern i praktiken är klar.

– Vad som helst kan ju hända i speedway med skador och sjukdomar på nyckelförare, men visst ska det lite väl mycket till om vi inte ska vinna serien nu, säger Griparnas ordförande Percy Lundkvist.

I stora drag måste Vargarna köra över Valsarna med uppåt 30 poäng om Griparna tappar två poäng på torsdag, bonuspoängen går liksom inte att förlora efter utgångsläget 63–23.

– Vi vill ändå köra med ett bra lag inför vår hemmapublik.

Griparna har vunnit samtliga hemmamatcher mer eller mindre klart och kommer med följande lag på torsdag: Peter Ljung, Linus Eklöf, Emil Millberg, Kevin Wölbert, Oliver Berntzon, Alexander Edberg, Adrian Gheorghe.

I Norra speedwayalliansen har Nyköpingskillen John Lindman saknas i ett par av de senaste matcherna, men mot Griparna är han med igen.

Ett stort avbräck för Griparna är William Björling, som har kört stabilt på sistone men skadade handleden i början av JEM-finalen.

– Han kom ju hem med gipsad handled och i allra bästa fall – det är ju det vi hoppas på – kan han köra i semifinalerna. Men det vet vi inget mera om just nu, säger Percy.

Ett lika troligt scenario är att säsongen är över och då får Griparna problem nere på reserven när motståndet blir vassare än Speedwayalliansen.

Är det klart att ni väljer Valsarna om Hagforslaget går till semi?

– Nej, absolut inte, vi kommer att ta ett längre snack om det där framåt fredag när vi vet mera om förutsättningarna, säger Percy.

Tidigare har Vargarna varit skräcklaget men så känns det inte i år.

– Nej, tar du in Vispen och Ljung förlorar vi ju inte matchen i Norrköping senast, så Vargarna är ett tänkbart val med tanke på publiken – om de slutar trea. Vi får se!