I en av salarna på S:t Nicolai församlingshem i Nyköping står borden med smink redo. Det handlar om att hitta sin egen dragking genom att framhäva maskulina drag. Deltagaren Linn Bredberg är förväntansfull:
– Det känns kul. Vi får se vad som händer.
Alla lyssnar med stor koncentration när Jenny Wellander Bergman går igenom sminkningen. Hon är verksamhetschef på teatergruppen Skaka, som arrangerar "Dragking bootcamp".
Jag vill återkoppla till min androgyna sida, som jag tappat lite kontakt med.
Linn Bredberg
Lokalen fylls stundom av varma skratt, men när deltagarna börjar sminka sig själva vid varsin liten spegel, blir det knäpptyst. Det är bara här och nu som spelar roll.
– Det känns så himla kul att vara i en grupp av andra som också vill utforska det här. Jag har känt mig gråtfärdig. Det känns som en helt ny värld som inte jag har utforskat förut, men som jag nu är välkommen in i, säger deltagaren Sofia Stjernfelt.
Har du någon speciell drivkraft?
– Det har kommit av mitt eget ifrågasättande av min tilldelade könsroll som kvinna, och att jag inte alltid tycker om att alla ser mig som kvinna och kallar mig tjej. Jag vill utforska andra könsuttryck.
Ibland går Jenny Wellander Bergman över till sin dragking-karaktär Liam Teasem.
– Det roligaste är att åka i driven på McDonalds, beställa som Jenny och sen hämta maten som Liam. Man ser att de tittar i bilen och blir förvirrade.
Att vara Liam har gjort henne mer självsäker och tryggare i sig själv, säger hon:
– Jag har fått mer av Liams självförtroende och självkänsla, för han pushar gränser på ett sätt som jag inte gör. Jag har inte så mycket självkänsla som Jenny. Liam vet att han ser bra ut, han tar för sig på ett annat sätt.
Agnes Frödeen har sminkat en mustasch. Att ha det känns befriande på något sätt, menar hon:
– Att vara kvinna är mycket att ”såhär måste du vara för att leva upp till en viss image”, men om du går utanför det blir det mycket mer befriande. Nu kan jag bara göra vad som helst. Jag behöver inte vara så tillrättalagd.
Hon tillägger:
– Jag kopplar inte kön så mycket till det här egentligen. Det är mer utseendet. Jag kan tänka att "den här outfiten skulle vara snyggare om jag hade en mustasch", men det känns inte socialt okej alltid.
Att vara kvinna är mycket att ”såhär måste du vara för att leva upp till en viss image”.
Agnes Frödeen
Efter sminkningen ska deltagarna byta om och sedan ska de öva på kroppsspråket – hur man spelar en maskulin karaktär på scenen. På en klädhängare finns bland annat skjortor i olika färger. Linn Bredberg tar på sig en orangeröd.
– Jag vill återkoppla till min androgyna sida, som jag tappat lite kontakt med. Jag känner att det har varit så feminint på sistone, säger hon.