Gabriel Külen tar fram mobilen, riktar den mot skyn och fotar ett flygplan.
– Man kommer kunna se korset från luften när man är på väg mot Skavsta. Det här blir som ett nytt landmärke för Nyköping, säger han.
SN träffar Gabriel Külen (projektledare för bygget) och Gabriel Onar (munk) på en grusplätt strax väster om Kila.
Här, längs gamla E4, låg tidigare ett motell som senare blev privatbostad. Marken köptes för ett antal år sedan av den syrisk-ortodoxa kyrkan som 2019 gjorde om det lilla huset till Korsets kloster, Sveriges enda syrisk-ortodoxa kloster.
I köpet ingick också mark precis intill motellet och där ska nu verksamheten byggas ut – riktigt rejält.
I siffror: Det nya klosterkomplexet blir totalt 1 550 kvadratmeter stort och inrymmer en 170 kvadratmeter stor kyrka, rum för närmare 40 sovplatser, flera klassrum, ett litet museum med butik. Bland annat.
Anläggningen byggs i två våningar och blir ungefär tio meter hög, och allt byggs alltså i form av ett kors. Gabriel Külen, som är utbildad byggnadsingenjör, har lagt mycket tid på att det ska blir rätt, ner på detaljnivå.
– Tanken med arkitekturen är att blanda det gamla med det moderna. De som har växt upp i Mellanöstern, där vi härstammar ifrån, kommer att känna igen sig. Det blir en ljus stenfasad och klassiska valv. En känsla av att man går tillbaka i tiden, säger Gabriel Külen.
De har räknat med att det kommer kosta runt 35 miljoner kronor att bygga jätteanläggningen och det bekostas via donationer från de 48 syrisk-ortodoxa kyrkorna i Sverige. Sommaren 2027 hoppas man vara klara.
De flesta medlemmarna i kyrkan bor i Stockholm, Östergötland, Västmanland och Örebro. Därför är det ingen slump att man siktade sig på tomten vid Kila.
– Inom två timmar når man 70 procent av våra kyrkor, säger Gabriel Külen.
Och fortsätter:
– Det här blir hjärtat i hela kroppen som består av de 48 kyrkorna. Vi kallar det för "ett andligt sjukhus", en plats där man kan komma bort från allt.
Gabriel Onar intresserade sig för religion redan som barn.
Han har haft vanliga jobb som målare, snickare och inom servicebranschen, men som 24-åring bestämde han sig för att plugga teologi och efter det ville han bli munk.
Efter att ha placerats på ett kloster i Syrien beslutade kyrkans högsta ledare, patriarken Ignatius Aphrem II, att anlägga en "filial" i Sverige och Gabriel Onar flyttade till Kila 2019.
– Projektet var jättelitet från början, ett kloster med gästhus för att ta emot besökare som ville stanna en natt. Men ibland kan det ringa en busslast och fråga om de får vara med på bönen, då får jag svara att vi bara får plats med tio personer i vårt kapell nu... Så det här är glädjande, vi kan ge tillbaka till folk som har efterfrågat det.
Det är munkarna som håller i predikningar och föreläsningar i den nya anläggningen. Själva bor de kvar i det gamla motellet.
SN var på plats när klostret invigdes officiellt, 2021. Då bodde fem munkar där, nu har tre lämnat och återgått till sina tidigare tjänster som diakoner i kyrkan.
– Det är väldigt tyst här om dagarna, jag ser inte min munkbroder så mycket. Vi har våra olika sysslor, men vi äter tillsammans och har gemensam bön fyra gånger om dagen.
– Det här livet handlar inte om att stå ut med omgivningen utan om att stå ut med mig själv. Må fysiskt och psykiskt bra och det kan vara svårt för vissa, säger Gabriel Onar.
Munklivet må ha ett gåtfullt skimmer över sig.
Ändå ser klostret ut som vilken bostad som helst invändigt – med vissa undantag. Motellets gamla matsal har byggts om till kapell. Ikonmålningar och porträttbilder på kyrkans biskopar och patriarken pryder väggarna ute i vardagsrummet.
Gabriel Onar och hans munkbroder Charbel har också varit mycket ute och föreläst runtom i landet, nu är tanken att de ska hålla sig mer på "hemmaplan".
Viss mystik ryms ändå i munkarnas tillvaro.
– Både jag och Charbel kan tala och skriva på klassisk arameiska, det är ett uråldrigt språk som endast ett fåtal personer pratar, säger Gabriel Onar.
Det finns en universitetsutbildning i klassisk arameiska på universitet i Uppsala och genom utbyggnationen har munkarna större möjligheter att ta emot studenter som vill lära sig mer om språket.
Både Gabriel Külen och Gabriel Onar upplever att intresset för andlighet har ökat markant de senaste åren. Ett behov av trygghet när värdsläget är svajigt.
– Vi är fullbokade för besök fram till juli. Börserna går neråt men för oss går det uppåt, säger Gabriel Onar och skrattar.
Syrisk-ortodoxa kyrkan
Syrisk-ortodoxa kyrkan etablerades i Sverige under 1970-talet efter invandring från Turkiet, Libanon och Syrien. Kyrkan är idag det största kristna ortodoxa trossamfundet i Sverige.
Patriark Ignatius Afrem II, 60 år gammal, är kyrkans överhuvud. Han är bosatt i Syrien och har besökt Korsets kloster flera gånger, bland annat vid invigningen 2021.