Det var tidigt på kvällen den 31 januari som den 20-årige Strängnäskillen drabbade samman med en drygt dubbelt så gammal man nära resecentrum i Strängnäs.

Konfrontationen slutade med att 42-åringen höll på att förblöda.

Brottsoffret tog sig ändå med bil till den närbelägna OKQ8-macken från vilken han transporterades till Mälarsjukhuset med ambulans.

Stickskadan i hjärttrakten gjorde att hans läge var ytterst kritiskt. De följande månaderna var 42-åringen illa där an, såväl fysiskt som psykiskt.

Bakgrunden till bråket den där januarikvällen var att 42-åringen ville tala den betydligt yngre mannen till rätta eftersom denne under en längre period varit i luven på hans son. Enligt polisförhören ska en kidnappningsliknande situation ha funnits med i bilden, plus knivhot kort före händelsen nära resecentrum.

42-åringen stötte då av en ren tillfällighet ihop med 20-åringen (som pekades ut av sonen) på Vallbyvägen och konflikten utmynnade alltså i ett, enligt åklagarens ståndpunkt, mordförsök. 42-åringens son fanns också närvarande på platsen, precis som en kamrat till 20-åringen.

Gärningsmannen försvarar sig med att även hans motpart varit utrustad med vapen – ett slags tillhygge – och att han i underläge agerat i självförsvar.

Tingsrätten, vars beslut var enhälligt, kunde därmed inte fastslå att den yngre mannen verkligen haft som syfte att ta livet av 42-åringen.

20-åringen dömdes däremot för olaga hot, ringa narkotikabrott och narkotikabrott. I samband med en husrannsakan hemma hos honom hittade nämligen polisen narkotika.

42-åringens son hade yrkat på skadestånd på 10 000 kronor för att ha utsatts för olaga hot. Det dömdes också 20-åringen, som greps snabbt efter händelsen i januari och fick sitta häktad i över två månader, till att betala.

Däremot fick fadern inte igenom sina skadeståndsanspråk.

Tingsrätten kunde ha dömt 20-åringen, som sedan tidigare figurerar på fem ställen i belastningsregistret, till två månaders fängelse. Men i stället föredrogs skyddstillsyn och att den åtalade skulle genomgå påverkansprogram och de kontroller som frivården bestämmer, på grund av drogproblematik.

Men nu ska alltså målet vidare till Svea hovrätt där förhandlingar äger rum i slutet av november.

I sin överklagan skriver åklagaren Anna Asklöf bland annat: "Den åtalade har under utredningens gång lämnat olika uppgifter kring huruvida han haft någon kniv på platsen, hur kniven har anträffats och hur han sedan har hållit kniven i handen. Den slutliga versionen, som hamnar i tingsrätten, förklarar inte hur kniven av en olyckshändelse, kan ha gått in i målsägandes bröst. Förklaringen är enligt min mening osannolik".

42-åringens ombud, advokat Ullabella af Klercker, yrkar att den unge Strängnäsbon fälls för mordförsök och att han också ska utge skadestånd till målsägaren.

Anna Asklöf är ej i tjänst när tidningen söker henne, inte heller Ullabella af Klercker har gått att nå för en kommentar.