En 15-årig Strängnäskille döms till ungdomsvård, efter att ha misshandlat en elev på samma grundskola som han själv går på.

Händelsen inträffade i skolans uppehållsrum i oktober 2018. Det började med att en elev höll armen runt en annan elevs hals, hårdare och hårdare. Det har han själv medgett i polisförhör – men det är vad som hände sedan som nu har lett fram till en dom från Eskilstuna tingsrätt.

Eleven som fått ett grepp runt sin hals tog sig loss och kastade en stol mot förövaren. Han fick snart hjälp av sin kompis, 15-åringen, som knuffade till förövaren som då föll mot golvet.

Eleven på golvet och 15-åringen har olika uppfattningar om hur omfattande våldet som därefter följde var, men tingsrätten går på vittnesuppgifter från två anställda på skolan som sett olika delar av händelseförloppet.

En av dem har sett 15-åringen sitta över eleven och utdela knytnäveslag mot honom, och han som först fick ett grepp runt sin hals sparkade mot elevens rygg två till tre gånger. En annan har sett både 15-åringen och hans kompis sparka mot eleven på golvet; 15-åringen mot hans ben och kompisen mot hans överkropp och huvud.

15-åringen döms även för två fall av narkotikabrott i slutet av 2018. I november lämnade han ett urinprov som gav utslag på tetrahydrocannabinolsyra, ett ämne som finns i hasch. Och i december åkte han dit för innehav av sammanlagt 74,27 gram cannabis.

Då var det två poliser på annat uppdrag som observerade 15-åringen, som de känner igen väl, på gatan. Enligt 15-åringen själv började han springa för att han var rädd för att ett nytt narkotikaprov skulle ge positivt utslag. Men poliserna har vittnat om att han tog fram en påse ur jackan och slängde den i en rabatt utanför kommunhuset, innan han sprang från platsen. Poliserna stannade bilen och hämtade påsen i rabatten. Påsen innehöll 18 mindre förpackningar med hasch.

En vuxen person skulle ha dömts till fängelse i tre månader för dessa brott; ett par månader för misshandeln och en månad för narkotikainnehavet. 15-åringen får ungdomstjänst som straff, och ska delta i samtal genom ett påverkansprogram som Strängnäs kommun tillhandahåller. Syftet är att förebygga fortsatt kriminalitet.

Hans kompis som var inblandad i misshandeln är inte straffmyndig, och får därför ingen rättslig påföljd.

15-åringen och hans vårdnadshavare ska dessutom betala drygt 7 600 kronor i skadestånd till den misshandlade eleven.