Det är nu dags för förhör med de misstänkta i rättegången kring knarkhärvan i Trosa, som just nu pågår i Nyköpings tingsrätt. Foto:

28-åringens förklaring i kokainmålet: Sålde bengaler inte knark

Trosa

En rad betalningar på 800 kronor står i centrum i kokainmålet som just nu nystas upp i tingsrätten. En av de huvudmisstänkta menar dock att betalningarna avser bengaler och inte knark.

Rättegången kring kokainhärvan i Trosa gick in på sin tredje dag på fredagen och det är nu dags för förhör med de åtalade. Först ut var en av de två huvudmisstänkta männen som enligt åklagaren ska ha sålt 650 gram kokain med arbetsplatsen i Trosa som bas.

28-åringen erkänner att han har sålt omkring 70 gram kokain till ett fåtal personer med kopplingar till arbetsplatsen i syfte att tjäna pengar och finansiera sitt eget missbruk. Åklagaren menar att det rör sig om fler kunder och större mängder, och det var kring detta som förhöret kretsade.

Det kokain som han erkänner att han sålt ska han ha köpt i Södertälje och sedan blandat ut med Dextrosol för att dryga ut vinsten.

Bevisningen i målet bygger till stor del på kontoutdrag och betalningar med appen Swish. 28-åringen säger dock att många av de transaktioner som åklagaren menar handlar om narkotika egentligen handlar om försäljning av pyroteknik, så kallade bangers och bengaler som ofta förekommer på fotbollsmatcher.

Han ska ha beställt stora mängder pyroteknik från en supportergrupp i Polen, som sedan skickat varorna till Sverige med hjälp av lastbilschaufförer som i sin tur tagit betalt kontant. Pyrotekniken ska han senare ha sålt vidare i Sverige.

När åklagare Ola Björstrand undrade varför summorna för bengalförsäljningen påfallande ofta var 800 kronor, samma summa som den misstänkte mannen erkänt att han sålt kokainpåsar för, hade han dock svårt att svara.

Frågor kring ett dokument från mannens beslagtagna telefon, med listor på smeknamn följt av olika belopp, möttes också av undvikande svar.

Flera av försvarsadvokaterna för de övriga misstänkta i målet, som enligt åklagaren ska ha köpt kokain av de huvudmisstänkta männen, hade åsikter om åklagarsidans bevisning. Swishbetalningarna i bevismaterialet kan lika gärna handla om vardagsbetalningar eller återbetalning av lån, enligt dem. Swish har blivit en väldigt populär betalningsmetod, påpekade en av advokaterna, vars klient har betalat eller fått pengar över 250 gånger de senaste två åren.

Rättegången fortsätter nästa vecka och på tisdag väntas det bli förhör med den andra huvudmisstänkta mannen, 38-åringen, som enligt åklagaren ska ha skött kokainaffärerna tillsammans med 28-åringen på företaget i Trosa där de båda jobbade.

Detta har hänt

Kokainhärvan i Trosa har föranletts av en väldigt omfattande utredning och är uppdelar på flera mål.

I juni dömdes en av delägarna på det företag som står i centrum för härvan för narkotikabrott. Han ska ha köpt kokain vid minst 200 olika tillfällen för totalt cirka 200 000 kronor.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings tingsrättTrosaKrimNarkotikabrott
Relaterat