Anette Färjare visar syskonen Anton, Mattias och Olivia Björkbacka en modell av världsträdet Yggdrasil.

Årets kallaste dag firades med blot

Trosa

Söndagen var årets kallaste dag, åtminstone enligt kalendern. Det firades med ett midvinterblot enligt konstens alla regler på hembygdsgården Trostorp. Dessutom dräptes draken Nidhugg med brinnande pilar.

Det var historieentusiasterna i Trosabygdens forn- och medeltidsförening som återigen bjöd in till midvinterblot. Enligt traditionen ska ett djur offras, men den här gången nöjde man sig med att bjuda på ärtsoppa.

— Man ska ha blot när det är som kallast, och det är det nu i slutet av januari och början av februari, förklarar Anette Färjare, arkeolog och ordförande i föreningen.

Vikingarna "Marit" och "Folke" pratade om asatrons skapelseberättelse, och barnen som var på plats tycktes intresserade.

— Det var lite kul, konstaterar syskonen Anton, Mattias och Olivia Björkbacka, som just läst om vikingatiden i skolan.

Just den här dagen var det dock mer fokus på mytologi än faktisk historia, även om köpmannen Folke inte höll med.

— Mytologi? Det här är ju verklighet. Vi har bara råkat hamna i någon slags konstig framtid, sa vikingen som vägrade lämna sin karaktär.

Vikingarna Marit och Folke berättade hur världens skapades, enligt den fornnordiska mytologin.

Tanken med tillställning är att just barnen ska få upp ögonen för fornnordisk mytologi och historia.

— Vi håller det på en bra nivå för barnen så att de på ett tidigt stadium kan leka sig fram till kunskap. Det ska vara konkret och inte abstrakt, berättar Anette Färjare.

I mitten av hembygdsgården hade föreningen förberett en stor utställning som föreställde världsträdet Yggdrasil och de tre världarna Asgård, Midgård och Utgård. Det höll dock på att bli "ragnarök av alltihopa", berättar en av arrangörerna. Men det jättelika trädet lyckades räddas med hjälp av några trådar fästa i taket.

Ludvig Norlén dräpte draken Nidhugg med brinnande pilar.

Kvällen avslutades med att Nidhugg, den ondskefulle draken som enligt legenden gnagde på Yggdrasils rötter, skulle dräpas med hjälp av eldpilar.

Bågskytten Ludvig Norlén lyckades efter ett par försök få fyr på gräshögen, som fick symbolisera antagonisten.

Läs mer om dessa ämnen

Vagnhärads hembygdsföreningTrosaHistoria