• Byggmax söker lokal i Trosa. Foto:
  • Lotta och Anders Svensson, NA Svensson, fjärde generartionen som driver NA Svensson. "Det är bra med ökad konkurrens om Byggmax kommer hit till orten", säger Anders. Foto:
  • Lotta och Anders Svensson, NA Svensson. Foto:
1/

Byggmax till Trosa – slutet för lokalföretagare?

TROSA

Jättekedjan Byggmax vill etablera sig i Trosa. Det kan bli spiken i kistan för lokala företag. – Någon kan få stryka på foten, tror Anders Öberg, Anders Öberg bygg AB i Västerljung.

Byggföretaget Byggmax har ca 120 varuhus i Sverige, Norge och Finland. I Sörmland finns man bland annat i Nyköping. Snart kan butikskedjan även ha etablerat sig i Trosa.

Företaget har annonserat om att man söker lokal i Trosa och erbjuder även hittelön för tips. Byggmax erbjuder basutbud av produkter för bygg, renovering och inredning – precis som flera andra företag i Trosa/Vagnhärad. SN har pratat med samtliga etablerade om hur de ser på en konkurrenssituationen med Byggmax och vad det kan innebära.

Anders Svensson är delägare på Woody bygghandel NA Svensson i Vagnhärad. Han känner till Byggmax planer. Men här räds man inte ökad konkurrens. Tvärtom.

– Vi tycker att det är bra. Ökad konkurrens gör att man måste skärpa till sig. Det är bara nyttigt. Det här bevisar att det är en bra marknad. De skulle ju inte vilja öppna här heller annars så det är bara bra även för kunderna, säger Anders Svensson.

Han menar att det finns plats för fler byggaktörer på den lokala marknaden.

– Jag skulle tippa på att det byggs runt 100 hus just nu i Trosa/Vagnhärad så det tror jag absolut att det gör.

I mars utsågs Torbjörn och Annkristin Eriksson och deras företag Trosa järn och färg till Årets företagare 2016. De tror att en marknad med fyra lokala bygghandlare blir "en tuff situation."

– Byggmax tror väl att det är som en promenad i parken att kliva in i Trosa, säger Torbjörn vars företag för tillfället jobbar på att få en bygghall färdig.

– Jag tror att konkurrensen på marknaden bara har börjat. Yngre handlar exempelvis på ett annat sätt nuförtiden, ofta med research via nätet. Vi har redan näthandel kopplad i vår kedja. Men från och med denna vecka ska man även kunna titta på byggmaterial på nätet, ställa frågor och även göra affärer. Just den här biten har vi inte jobbat med så länge och vi kommer att bli ännu bättre på det vi gör.

Tony Parling är byggsäljare på Optimera bygghandel i Vagnhärad.

– Det verkar lite mycket att få in en fjärde aktör på en så här liten ort. Men jag tror nog att vi har våra proffskunder och att de stannar kvar hos oss.

En av dessa är Anders Öberg, som driver Anders Öberg bygg AB i Västerljung. Han menar att konkurrensen om kunderna blir stenhård om Byggmax etablerar sig i en kommun med "bara" 12 000-13 000 invånare.

– Det blir ju väldigt många byggaktörer här då och jag tror kanske inte det finns plats för alla utan att någon får stryka på foten, det brukar ju ofta bli så, säger Anders Öberg som kommer att förbli lojal med sina inköp.

– Jag handlar materialet till de kåkar vi bygger och renoverar på Optimera. Det kommer jag att fortsätta med.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrosaHandelNäringsliv
Relaterat