• De flesta av Monica Löfgrens tavlor förstördes efter inbrottet. Ramarna är brutna och dukarna är söndertrasade. Foto:
  • Den här naivistiska målningen av tre badande damer låg ute till försäljning på en auktionssajt. Foto:
1/

Cafétjuvarna förstörde konstnärens tavlor

TROSA

Två personer i 20-årsåldern åtalas efter sommarens inbrott i caféer i Trosa. Konstnären Monica Löfgren hade utställning i Tre små rum och har nu fått se sina tavlor sönderbrutna och slängda i sopsäckarda i sopsäckar. – Det gör så väldigt ont, säger hon.

Vid inbrotten i Trosa i början av augusti stals bland annat kaffemaskiner, datorer och marsipankonfekt. Misstankarna föll snabbt på en kvinna och en man i 20-årsåldern som nu åtalas för stöld. Tjuvarna tog med sig ett 30-tal tavlor som Monica Löfgren låtit hänga som utsmyckning i Tre små rum. De var också till salu.

– Jag hade målat dem lite som terapi. Därför känns det här extra jobbigt. Det var så mycket känslor i tavlorna, säger Monica Löfgren.

Hennes dotter hittade fyra av de stulna tavlorna på en auktionssajt på nätet. De hade lämnats in till auktionsfirman av personer som sade sig vara konstnärens ombud. Efter förhör med den nu åtalade kvinnan kunde polisen hämta in fem sopsäckar med de övriga tavlorna. Ramarna är brutna och dukarna söndertrasade och det gör fortfarande ont i Monica Löfgren när hon pratar om händelsen.

– Jag grät när jag hämtade tavlorna hos Nyköpingspolisen. Jag hade målat dem i en period när jag hade det svårt och därför kändes det extra jobbigt att de bara försvann.

Hon hade satt pris på alla tavlor. Det totala försäljningsvärdet var 76 200 kronor men försäkringsbolaget vill bara ersätta henne för materialkostnaden på cirka 13000 kronor.

– Det har varit svårt att börja måla igen och jag har inte haft fler utställningar, säger Monica Löfgren.

Rättegången kommer att hållas i Nyköpings tingsrätt.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrosaKrimSkadegörelse
Relaterat