• Lena och Jan Wiklund hade inga planer på att besöka cirkusen. " Cirkus är en död företeelse" anser Jan. Foto:
  • Vällryktade hästar. Foto:
  • Peter Granath, 65, med hunden Torsten, 13. Foto:
  • Ett av många lamadjur som Cirkus olympia har. Foto:
1/

"Cirkus är en död företeelse"

TROSA
annons

Lamadjuren tuggar gräs i hagen, en brun häst vräker ut sig medan en get övervakar allt intill en sovande kamel. Vila inför kvällens föreställning. Men Trosaborna är tveksamma till djur på cirkus.

Paret Lena och Jan Wiklund stannar till och tittar på alla djur i området vid Kvarnen nedanför äventyrsgolfen i Trosa. Hästarna är välkammade och betar av gräset.

– De ser ju ut att ha det ganska bra just nu i alla fall. Men måste man vara positiv till det här? Vi är i alla fall tveksamma till att man ska få åka runt och turnera med instängda djur, säger Lena.

Under torsdagskvällen bjuder turnerande Cirkus olympia in till föreställning i Trosa. Olympia har sedan 1985 drivits av familjen Bengtsson och totalt har cirkusen ca 70 djur. Ca 25 medverkade i Trosa i form av lamadjur, en kamel, hästar, hundar och en get.

Men när SN talade med Trosabor om deras syn på turnerande djurcirkusar var en klar majoritet skeptiska.

– Jag kommer absolut inte att gå i kväll, nej nej. Jag är helt emot cirkusar, det är inte min grej. Jag tycker inte om att djur ska vara instänga, anser Kickan Thorsell.

Peter Granath brukade ofta gå på cirkus tidigare, men hade inga planer på att besöka torsdagens föreställning.

– Jag tror ju att de här djuren har det bättre nu än tidigare, när det var riktigt vilda djur som tigrar och elefanter på alla cirkusar. Djuren måste ju skötas bra för att folk ska vilja komma.

Jan Wiklund:

– Vem vill gå på cirkus nuförtiden? Cirkus är en död företeelse.

SN söker cirkusens ägare för en kommentar.

Läs mer om dessa ämnen

Trosanöje
annons

Mest delat denna vecka