• Varje fredag sedan slutet av november har #Fridays for future -Trosa klimatstrejkat i Rådmansparken framför kommunhuset i Trosa. – Det är vi vuxna som ansvara för hur det har blivit klimatkris och vi som måste lösa det, säger initiativtagare Emma Netterberg, Foto:
  • Greta Thunbergs klimatstrejk har spridit sig som en löpeld i världen. Global Strike For Future genomförs fredag den 15 mars. I Trosa sker strejken framför kommunhuset kl 12.30-13.30 Foto:
1/

De klimatstrejkar utanför Trosa kommunhus på fredag

Trosa

På fredag den 15 mars hålls Global climate strike for future världen över. I Trosa sker strejken framför kommunhuset kl 12.30

– Jag vill kunna se min dotter i ögonen om tjugo år och säga att jag gjorde vad jag kunde för klimatet, säger Emma Netterberg, initiativtagare till #Fridays for future -Trosa. Även Daniel Portnoff (M) har bjudits in.

Varje fredag sedan den 30 november har #Fridays for future -Trosa haft klimatmanifestationer i Rådhusparken utanför kommunhuset i Trosa.

– Vi stödjer Greta Thunbergs strejk och i hennes anda och på hennes uppmaning vill vi påminna lokalpolitikerna om att följa Pariseravtalet, säger Emma Netterberg, initiativtagare för #Fridays For Future -Trosa.

Fridays for future arrangeras i hela världen. Emma, som bor i Trosa, är den som har varit initiativtagare till manifestationen i kommunen.

LÄS MER: Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

– När jag såg den nya klimatrapporten fick jag klimatpanik och tänkte att jag måste göra någonting. Min dotter är två år, jag vill kunna se henne i ögonen om 20 år och säga att jag gjorde vad jag kunde för klimatet, säger Emma.

På fredag den 15 mars hålls den globala klimatstrejken #Global strike for future, i nuläget är hundra länder anmälda. I Sverige kommer det genomföras manifestationer i minst 114 kommuner. Varav Trosa är en.

Medlemmar i FridaysForFuture Trosa har bildat en grupp som heter

"Broar för klimatet". Inför fredagens manifestation i Trosa har de bjudit in kommunalrådet Daniel Portnoff (M) och Trosa kommun för att överlämna ett erbjudande om samarbete.

– Vi vill samla den kraft, vilja och kunskap som finns bland medborgarna och göra den tillgänglig för kommunen i form av samarbete i små och stora projekt. Det är inte de strejkande barnen som ska lösa denna krissituation. Det är vi vuxna som ansvarar för hur det har blivit och vi som måste lösa det, säger Emma.

Emma hoppas Trosaborna visar sitt stöd under fredagens manifestation.

– Ta med er lunchen, prata en stund, det räcker att man kommer förbi tio minuter och visar sitt stöd och engagemang, säger hon.

#Global Strike for future i 98 länder – minst

Greta Thunbergs klimatstrejk har spridit sig som en löpeld i världen. Global strike for future genomförs fredag den 15 mars. Klimatmanifestationer är nu registrerade i 1325 städer i sammanlagt 98 länder. I Sverige kommer det att genomföras manifestationer i minst 114 kommuner.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosaklimatkrisenskola
Relaterat