Vattna gräsmattan bör man inte göra ens med Trosas dricksvatten. Foto:

Dubbelt budskap om vattenspolande

TROSA

Den här veckan underhållsspolar Trosa kommun dricksvattennätet, trots att man nyligen gick ut med att det råder vattenbrist.

Den 28 maj publicerade Trosa kommun en vädjan på sin hemsida om sparsam användning av vatten på grund av låga grundvattennivåer i landet.

"Vi måste ta ett gemensamt ansvar i Sverige för dricksvattnet, och med nuvarande låga mängder nederbörd är det en tidsfråga innan även Trosa kommuns vattentäkter sjunker ner till kritiska nivåer", står det, samt praktiska tips om hur man sparar på vattnet.

Till exempel att inte låta kranen rinna i onödan. För varje minut som kranen rinner går det åt 6 liter vatten. Eller att laga läckande vattenkranar, då en läckande vattenkran på ett dygn beräknas förbruka cirka 55 liter vatten.

Men nu, ungefär två veckor efter uppmaningen att spara, ska Trosa kommun alltså underhållsspola dricksvattennätet i Trosa. I samband med det uppmanas allmänheten att spola kallvatten i kranarna för att få bort missfärgningar av vattnet.

På frågan om varför kommunen väljer att spola ledningarna samtidigt som man uppmanar medborgare att vara sparsamma om vattnet, svarar Rune Larsen, va-ingenjör i Trosa Kommun, via mejl, att underhållsspolningen behövs för att säkerställa kvaliteten på dricksvattnet, då kommunen har ett högt tryck på dricksvattennätet över sommarhalvåret.

Uppmaningen att spara vatten är enligt Larsen för att få abonnenterna att tänka sig för innan man använder dricksvattnet till bevattning av gräsmattor och dylikt.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunDricksvattenVatten
Relaterat