I augusti rapporterade SN om att många skolor i kommunen utsatts för omfattande klotter i sommar. Nu har någon eller några klottrat nazisymboler.

Flera hatbrottsattacker mot fritidsgården

Trosa

Klotter med nazistiska förtecken flera helger i rad. Då sträcker Tjejjouren Lina ut en hand – och föreslår mer samverkan. – Vi är otroligt ledsna och besvikna, säger Anneli Bradley, gruppchef på fritidsgårdarna i Trosa kommun.

Det var när personalen anlände till Trosa fritidsgård som det uppdagades att vandaler någon gång under helgen härjat på platsen. Någon eller några hade klottrat nazistiska symboler som hakkors på fritidsgårdens utebänkar, fasader och fönster. Bland annat kunde texter som "det hände aldrig”, ”kkk" och ”det som händer i epan stannar i epan” läsas.

– Detta är ju hets mot folkgrupp. Men det är svårt att veta vilka de är som gjort det. Ungdomarna själva vet det ju, men dessvärre är det ingen som vill säga något. Men genom att inte säga något anser man ju också att det här är ok, resonerar Anneli Bradley, gruppchef på fritidsgårdarna i Trosa kommun.

I augusti rapporterade SN om att många skolor i kommunen utsatts för omfattande klotter i sommar. Nu har någon eller några klottrat nazisymboler.

Händelsen är polisanmäld – precis som tidigare klotterepisoder i samband med skolstarten. Efter att ha utsatts för klotter även förra helgen agerar nu fritidsgården i Trosa på flera plan.

– Dessvärre har kommunen tagit in våra utebänkar för vinterförvaring redan nu. Det känns verkligen jättetråkigt eftersom vi gärna hade suttit ute och fikat och pratat med ungdomarna nu när det är så fina dagar. Men vi vill inte ha en arena som dessa budskap kan spridas på, säger Anneli Bradley.

Anneli Bradley, grupp för fritidsgårdarna i Trosa och Vagnhärad: "Två helger i rad har de nu klottrat på fritidsgården i Trosa. Vi polisanmäler allt klotter."

Under tisdagen besökte Tjejjouren Lina Tomtaklintskolan för att mingla med elever, dela ut informationsblad och preventivmedel samt berätta om verksamheten. Tillställningen blev lyckad. Men medlemmarna fördömer klottret på fritidsgården intill skolan.

– Detta oroar oss i tjejjouren enormt. Rasism och nazism får aldrig normaliseras och likväl är det viktigt att se att detta inte är något busstreck eller ungdomsklotter. Det är inte enskilda händelser utan hatbrott av liknande slag ökar i Sverige, inte minst på skolor, säger tjejjouren Lina via ordföranden Ewelina Thille.

Tjejjouren påtalar kommunens och civilsamhällets ansvar och att våga stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter "som mörka krafter vill inskränka och förgöra." Flera av medlemmarna har själva specialkompetens inom bland annat juridik, mänskliga rättigheter och socialt arbete.

– Vi skulle gärna öppna upp för samverkan med skolor, fritidsgårdar, föräldrar och elever. Tillsammans kan vi samverka för att skapa en kommun fri från hat och våld.

Fotnot: SN har sökt Tomtaklintskolans rektor.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

Klotteranneli bradleyfritidsgårdhatbrottTrosa kommunTjejjouren LinaTrosaSkadegörelse
Relaterat

Mest delat denna vecka