Foto:

Fler hemtjänstanställda besöker Trosabor

TROSA

Antalet personer från hemtjänsten som besöker äldre ökar i Trosa. – Vi är medvetna och jobbar på detta, säger Ely-Ann Lillsebbas, enhetschef på Trosa hemtjänst.

Enligt färsk statistik från Kommun- och landstingsdatabasen råder det stora skillnader mellan antalet hemtjänstanställda som besöker äldre, beroende på vilken kommun man bor i. I Trosa kommun ökar antalet hemtjänstanställda som kommer på besök till personer över 65 år för att hjälpa till med exempelvis städning, tvätt och måltider. 2016 mötte en hemtjänsttagare i snitt 14 personer under två veckors tid – att jämföra med 18 förra året.

– Ofta är kunderna väldigt sjuka och behöver då flera besök per dag och då går det åt lite fler människor. Sedan så har även antalet kunder ökat och ärendena har blivit mer komplexa, säger Ely-Ann Lillsebbas, enhetschef på Trosa hemtjänst.

Är inte faran att fler personer skapar förvirring för gamlingarna?

– Vi ska förstärka grundbemanningen och ser inga faror. Men det ska inte komma fler och fler, vi är medvetna om det och jobbar på det. I första hand förstärker vi vårt demensteam för att få mer kontinuitet där. Där är prio samt på väldigt sjuka.

Även i grannkommunen Gnesta skedde det en ökning 2016-2017, från 15-17 personer. I Kumla ligger snittet under två veckor på 27 personer, vilket är högst i hela landet, enligt statistiken.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunHemtjänstPensionärÄldreomsorg
Relaterat