Rättssalen fylldes snabbt av misstänkta och försvarare. Ett flertal åhörare var också på plats då kokainrättegången inleddes på tisdagen. Ett stort antal Trosabor misstänks ha försöjts med knark av de två huvudmännen. Foto:

Fullsatt i rätten när kokainhärvan i Trosa nystas upp

NYKÖPING

– Min klient har ägnat sig åt en del tvivelaktiga affärer men han har inte sålt kokain, sa den huvudmisstänkte 38-åringens försvarare då den stora kokainrättegången inleddes i Nyköpings tingsrätt på tisdagen.

Det var fullsatt i rättssalen. Förutom de två häktade misstänkta kokainhandlarna från Trosa kommun ställs sju av deras utpekade köpare till svars. De misstänkta köparna nekar till kokaininnehav men en av dem erkänner att han haft lättare droger.

Ett lokalt företag har varit central för narkotikahanteringen. Den 28-åring som greps efter att chefen hittat kokain i hans skåp på jobbet erkänner att han sålt kokain men inte i närheten av den omfattning som åklagaren påstår. Enligt åklagaren ska de två häktade tillsammans ha organiserat affärerna och sålt 650 gram kokain vid minst 500 olika tillfällen.

Under huvudförhandlingens första dag erkände 28-åringen att han sålt kokain till två personer vid 80 tillfällen, totalt cirka 70 gram.

Ett tiotal personer i knarkhärvan är redan dömda, bland dem storkunden som vid tiden för affärerna också var delägare i företaget där 28-åringen och 38-åringen arbetade. Han har erkänt och har börjat en behandling mot sitt drogmissbruk.

I förhör har framförts att transaktionerna skulle kunna vara återbetalning av lån och inte betalning för kokain. Men redan första dagen visade åklagaren att storkunden har en "synnerligen god privatekonomi" och knappast behövt låna pengar.

Åklagare Ola Björstrand yrkar att de två häktade Trosaborna döms för grovt narkotikabrott eftersom dety har handlat om en storskalig och planerad verksamhet som bedrivits i vinstsyfte. Rättegången fortsätter på torsdag.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingTrosaKrimNarkotikabrott
Relaterat

Mest delat denna vecka