• Lagnö Bo kooperativ hyresrättsförening. Full fart under invigningen. Foto:
  • Lagnö Bo kooperativ hyresrättsförening. Foto:
  • Lagnö Bo kooperativ hyresrättsförening. Foto:
  • Bar/kök där alla förväntas bidra. Foto:
  • 75-åriga Kerstin Lönngren kommer ursprungligen från Huddinge. "Jag är egentligen arkitekt och tyckte att det här var ett spännande projekt och blev nyfiken. Sedan hamnade jag direkt i styrelsen och var med under byggmöten." Foto:
1/

Här invigs kooperativa miljöhuset på Lagnö

TROSA

En fikaoas med trädgårdsmöbler på jordmark och odlade tomater – mitt i huset. Nu har det invigts: Det hypermoderna kooperativa boendet på Lagnö med 19 lägenheter som föreningen själva driver.

Det förbereds mat, korkas upp buteljer, minglas och bjuds på livemusik inne på kooperativet på Lagnö. Då och då kommer vissa ut från sina lägenheter för att prata med nära och kära, eller vänner som anlänt. 50-100 personer är på plats.

– Jag bodde på Lagnö gård när allt började med att jag i SN läste om bostadsrättsföreningen Bovieran i Nyköping och tyckte att det var intressant. På den vägen är det. 2013 bildades föreningen och sedan januari bor det folk här, säger Tin Carleson.

Hon är en av initiativtagarna till det kooperativa, gemensamma boendet på strandängen i Lagnö utanför Trosa. Under fredagen var det invigning av huset som medlemmarna menar är ett av de absolut modernaste av sitt slag i Sverige.

Lagnö Bo kooperativ hyresrättsförening har i egen regi låtit bygga 19 lägenheter, ettor, tvåor treor, som sedan januari är bebodda.

– Det finns ju kooperativ i exempelvis Stockholm och Lund. Men inga på landet så därför är detta speciellt. Grundtanken är att bo bekvämt tillsammans och hjälpa varandra med olika saker och inte ensam i ett stort hus. En värdegrund vi har för att kunna bo här är exempelvis att man ska vara med i den gemensamma matlagningen, säger Tin Carleson.

Samtliga som bor i bygganden drivs av en längtan efter gemenskap. 75-åriga Kerstin Lönngren kommer ursprungligen från Huddinge.

– Att bo så här är något helt nytt för mig. Jag betalade en insats när jag flyttade in för att finansiera detta och betalar 9 800 kronor i hyra för min större lägenhet. Men insatsen kommer man få tillbaka när jag flyttar ut. För de allra minsta lägenheterna ligger den runt 400 000 kronor.

Tanken är att de boende successivt ska komplettera byggnaden med förbättringar. Exempelvis saknas värme. Svårigheterna med att bo så här är att dra jämt hela tiden, menar de flesta SN talar med.

– Det är förstås svårt att komma överens om allting och det har varit en jättestor skapelseprocess, med både roliga och jobbigare delar. Man ska bland annat komma övers organisatoriskt och ekonomiskt, säger Magnus Åberg och tillägger att man har både ensamstående och familjer i boendet.

Kooperativ

En kooperation/kooperativ är en form av ekonomisk samverkan där samverkande medlemmar både äger och driver den verksamhet de har. Den verksamhet man bedriver i ett kooperativ ska ge medlemmarna största möjliga nytta, exempelvis ekonomisk sådan. Vid Lagnö Boo finns snart en vinterträdgård på cirka 500 kvadratmeter, en mötesplats för boende och gäster. Gemensamhetslokaler på 200 kvadratmeter med bystuga/entré, matsal samt storkök. Odlingar på ytterligare 6 000-7 000 kvadratmeter har påbörjats.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunTrosaVagnhäradBostadWEBB_TV
Relaterat