Ett misstag har gjort att de hemlösa i Trosa inte kommit med i Socialstyrelsens rikstäckande kartläggning. I Nyköping är härbärgesplaner på gång. Men det är inte aktuellt i Trosa eller Gnesta, meddelar kommunernas socialchefer. Foto:

Hemlösa i Trosa råkade falla utanför kartläggning

TROSA/GNESTA

Trosa är inte med i Socialstyrelsens nya kartläggning över landets hemlösa. Ett misstag, medger socialchefen.

Drygt 800 personer är hemlösa i länet, enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning (april 2017). Men varken Gnesta eller Trosa kommun ingår i statistiken.

Ett misstag har gjort att de hemlösa i Trosa inte kommit med i den rikstäckande kartläggningen. Det uppger socialchefen som berättar att kommunen missat att skicka in informationen i tid om de knappt tio personerna som saknat boende under kartläggningsperioden.

– Vi har ett fåtal personer som hamnat i de här olika situationerna, säger Graham Owen, socialchef i Trosa kommun.

Stockholms Stadsmission och Frälsningsarmén vittnar om att antalet personer i akut hemlöshet ökar i landet. Under våren var omkring 5 900 personer utan bostad, enligt kartläggningen.

I Nyköping pågår arbetet med ett nytt härbärge. Det scenariot är dock inte aktuellt i Trosa eller Gnesta, som har färre hemlösa än grannkommunen.

– Vi har inte några hemlösa som inte har någonstans att bo. Däremot har vi bostadslöshet. Personer som bor hos vänner eller släkt, säger socialchefen i Gnesta, Mats Engström.

Båda kommunerna arbetar förebyggande för att undvika att personer hamnar i ekonomisk knipa som leder till vräkning. Ekonomisk rådgivning, avbetalningsplaner och dialog med hyresvärdar är några åtgärder för att undvika tillfälliga boendelösningar som vandrarhem.

– Men allting är frivilligt. Man måste ansöka om att få den hjälpen som finns, kommenterar Mats Engström.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunSamhälle
Relaterat