Roberth Hamberg, butikschef på Hemköp i Vagnhärad: "Vi kommer säkert tappa försäljning på detta, men då får vi styra över mot köp av nyttigare saker i stället. Det här är ett gemensamt beslut med skola och även Ica butiken här. Barn ska inte dricka energidrycker."

Inför 18-årsgräns – för energidrycksköp

TROSA
annons

Barn och ungdomar har druckit stora mängder energidryck i Trosa kommun – för stora. Nu gör handlarna gemensam sak och inför 18-årsgräns.

Personal på skolor i Trosa kommun har märkt av en allt större konsumtion av energidrycker. Enligt Livsmedelsverket är dryckerna inte farliga i små eller måttliga mängder. Men vissa sorter innehåller betydligt mer koffein än andra och dricker man mycket av dessa kan man uppleva "mycket obehagliga koffeineffekter" och bli koffeinförgiftad.

Roberth Hamberg är butikschef på Hemköp i Vagnhärad, som förra veckan valde att införa 18 årsgräns för köp av energidrycker.

– Vi har ett nära samarbete med närpolisen och skolan och personalen där har märkt av en ökad – för hög – konsumtion av energidrycker. Den vill vi få ner och inför då denna åldersgräns. Barn ska inte dricka energidrycker.

Roberth Hamberg menar att man kommer att neka försäljning av energidryck vid "minsta misstanke om langning." Ett konkret exempel: Om ett sällskap på fyra personer handlar på Hemköp och bara en person köper fyra energidrycker så kommer köpet inte att genomföras – om inte hela sällskapet kan styrka att de är minst 18 år.

Hemköp i Vagnhärad har dessutom beslutat om 18-årsgräns för köp av alkoholfri öl.

– Den alkoholfria ölen kan vara första steget mot alkoholhaltiga drycker, menar Robert Hamberg och tillägger att reaktionerna till övervägande del varit positiva.

Coop Konsum på Torget i Trosa har i rapporterande stund ännu inte infört 18-årsgräns för köp av energidrycker. Men enligt butikschefen Nathalie Andersson kommer detta ske inom mycket kort.

– Vi håller på att uppdatera systemen inför införandet av en 18 årsgräns, vi anser också att det är viktigt. Och det kan nog bli klart redan denna vecka, säger hon.

Detta innebär att samtliga större butiker i Trosa kommun infört 18 årsgräns för köp av energidrycker. Både Nathalie Andersson och Roberth Hamberg menar visserligen att försäljningen kan komma att påverkas i viss negativ riktning. Men att hälsoaspekterna väger över.

– Trossen har haft 18 årsgräns i tio års tid. Härligt att även Coop Trosa nu gör detta så att alla handlare i hela kommunen, även Ica Vagnhärad, har en enig linje kring detta, säger Roberth Hamberg.

Energidrycker

En burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Energidrycker har utretts av vetenskapliga experter i olika länder och den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens, Efsas . Ingen av dessa utvärderingar visar att energidrycker är farliga vid måttlig konsumtion. Däremot kan överkonsumtion eller extremkonsumtion ge obehagliga upplevelser och ohälsa.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LivsmedelsverketTrosa kommunVagnhäradLivsmedelSkolaUngdomar
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka