Emma Grafford, Mira Bäck, Jenny Nyström Erlandsson, Alice Cramer och Leif Johansson övar inför världsbokdagen. Foto:

"Inför Astrid är vi alla barn"

Trosa

I Trosa firas Världsbokdagen lite i förväg. På lördag bjuder ett femtiotal elever från Kulturskolan på musik, konst, teater och dans i Astrid Lindgrens anda.

Den som går till biblioteket i Trosa för att få en lugn lässtund får välja en annan dag än lördag den 21 april. Då är det nämligen full fart med aktiviteter i Astrid Lindgrens anda hela dagen. Världsbokdagen firas officiellt den 23 april runt om i världen. Men av praktiska skäl tjuvstartar man lite i Trosa.

– Jag ville hitta ett forum för barnen att få spela och möta en publik i sin egen ålder. I samarbete med biblioteket blir det nu en dag när det händer saker hela tiden mellan klockan tio och fjorton, berättar Leif Johansson, fiollärare på Kulturskolan och initiativtagare till evenemanget.

Förutom musik, dans, teater och konstutställning kommer det att vara frågesport och tipspromenad. Det kommer också att finnas ett sockerdricksträd och en kappsäck ful av ätbara guldpengar. Sammanlagt nära femtio barn medverkar på olika sätt, som dansare, skådespelare, musiker och bildkonstnärer. Även Kulturskolans musiklärare kommer att spela mot slutet av dagen. Då blir det musikquiz där alla åldrar kan vara med.

Violinisterna Emma Grafford, Jenny Nyström Erlandsson och Mira Bäck är medlemmar i Kulturskolans stråkorkester och vana vid att spela för publik. Lördagens spelning känns dock lite speciell tycker de. Och lite nervöst är det innan, trots att låtarna nu sitter stadigt.

– Jag är alltid nervös innan, men sedan släpper det när man väl spelar, säger Jenny Nyström Erlandsson.

Och det är skönt att spela i grupp, tycker Emma Grafford och Mira Bäck.

– Då hörs det inte så mycket om man skulle råka spela lite fel, skrattar Mira Bäck.

På lördag spelar de med cellisten Noel Cramer. Tvärflöjtisten Alice Cramer hoppar in extra för dagen för att stärka upp.

– Jag har kollat mycket på Astrid Lindgrens filmer och läst böckerna, så att spela den här musiken tar verkligen fram barndomsminnen. Det känns fint att få hylla Astrid och så är det fina låtar också. Bra val Leif, säger hon.

Leif Johansson hade redan arrangerat musiken inför ett annat tillfälle och det var det som var inspirationen till årets firande.

– Den här musiken tar fram barnet inom en. Inför Astrid Lindgren är vi alla barn!

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunBibliotekLitteraturWEBB_TV