Tidigare har det bjudits eldshow på midvinterblotet i Trostorp. I år är arrangemanget lite lugnare och anpassat för barn. Foto:

Midvinterblot med gudahäng på Trostorp

Trosa/Vagnhärad

På söndag finns det åter chans att hänga med forngudarna Freja, Tor, Odin och Gast på hembygdsgården Trostorp.– Vi vill göra något gratis för barnfamiljer, säger arrangören Anette Färjare.

Midvinterblot är en offerrit i fornnordisk religion vars exakta tidpunkt är omstridd. i Trosatrakten infaller midvinterblotet av tradition i januari eller februari. I år hålls det för sjunde gången, uppskattar Anette Färjare, ordförande i Aradis, Trosabygdens forn-och medeltidsförening, som samarrangerar med Vagnhärads hembygdsförening och Kulturrådet.

Varför gör ni midvinterblot?

– Det är en fattig tid och det är viktigt för oss att kunna göra något som är gratis för barnfamiljer. För oss som är en forn- och medeltidsförening är det också ett lite kul sätt att berätta om fornnordisk religion och kanske på så sätt också få nya medlemmar.

Vad kommer att hända?

– I år gör vi ett lite mindre arrangemang, framförallt riktat till barn. Vi kommer att ha ett bord där vi byggt upp en modell av världen utifrån vikingarnas världsbild, med de olika cirklarna Asgård, Midgård och Utgård. Vi i föreningen är olika gudar och kommer att berätta gudasagorna. Mot slutet eldar vi upp en orm i halm. Vi bjuder också på ärtsoppa och korv, berättar Anette Färjare.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur NöjeTrosaVagnhärad
Relaterat