Trosa kommuns tekniska chef Ulf Hagstedt.  FOTO: MIKAEL HELLMYRS

Modulbyggt reningsverk ersätter befintliga

TROSA 

Ett nytt reningsverk kommer allt närmare i Trosa. Tanken är att ett modulbyggt reningsverk i Augustendal ersätter de två nuvarande.

Under onsdagskvällens kommunfullmäktige var en av de hetaste punkterna frågan om ett nytt reningsverk i kommunen. Kommunens tekniska chef Ulf Hagstedt informerade om planerna – som tyder på ett modul­byggt reningsverk.

– Trosa växer och det är viktigt att vi planerar för framtiden. Med ett modulbyggt reningsverk har man möjlighet att utöka allt eftersom befolkningen växer. Det framtida reningsverket måste också klara av att ta hand om både läkemedel­rester och mikroplaster, säger han.

– Vi har tittat på att placera verket vid våtmarken i Augustendal.

Tanken är att det nya, moderna reningsverket byggs i Trosa och ersätter de båda nuvarande i Trosa och Vagnhärad.

Vad kommer reningsverket kosta?

– Jag kan inte föregå en upphandling och vill därför inte gå ut med en siffra. Det jag kan säga är att det kommer att bli en rimlig kostnad, säger den tekniska chefen.

Ett nytt reningsverk är något som samtliga politiska partier är överens om behövs i kommunen. Inför kommunvalet i september menade Mijöpartiets gruppledare Maria Arman att det borde satsas rejält.

– Om vi i MP får råda ska vi bygga Sveriges modernaste och hållbaraste reningsverk med läke­medelsrening och biogasproduktion, för att nämna möjligheter vi ser.

Alliansen ser även andra fördelar. När den befintliga reningsverkstomten i Trosa frigörs kommer det finnas möjligheter att bygga bostäder och lokaler. Planerad byggstart för det nya reningsverket är 2020–2021.

– Slutprodukten efter rening i ett sådant här reningsverk är alltså drickbar, även om kanske ingen skulle dricka detta vatten, säger Ulf Hagstedt.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunTrosaKommunalpolitik
Relaterat