Ami Sköldemar målar och Ann Sterlinger är hängiven utövare av yllebroderi. Nu vill de dela med sig av sina kunskaper till gamla och nya svenskar i Trosa i formen av lättsamt umgänge och skapande. – Nu hoppas vi att alla vill komma, säger de. Foto:

Mötesplats för alla vill öppna dörrar till kreativitet och samtal

Trosa

Snart öppnas dörrarna till Mötesplats för alla, där handarbete och måleri ska bjuda in till samtal mellan gamla och nya svenskar. – Vi hoppas att alla vill komma, säger initiativtagarna Ann Sterlinger och Ami Sköldemar.

Det började med att Ami Sköldemar var på besök i Ann Sterlingers ateljé och att de då kände att det skulle vara kul att göra något tillsammans.

– Ami målar och jag brinner för yllebroderi. När det är något man älskar att göra vill man ju dela det med alla och på natten låg jag och tänkte att det skulle vara kul att kunna bjuda in nyanlända på något sätt, berättar Ann Sterlinger.

Hon pratade med Ami och de kontaktade Studiefrämjandet, som nappade och bjuder på material och lokal till skaparträffarna.

– Jag jobbar med integration och tycker idén är jättebra, särskilt som vi inte har så mycket verksamhet i Trosa just nu, säger Ulrika Fors, integrationsansvarig på Studiefrämjandet Sörmland.

Det saknas en plats där alla kan mötas i Trosa, tycker Ann och Ami och de hoppas nu att Mötesplats för alla ska bli en mix av nyanlända och andra Trosabor.

– Hur ska de få träffa oss och hur ska vi få träffa dem? Det är perfekt att göra något tillsammans. Här kan man sitta och knåpa, fika och prata. Helt utan krav, säger Ann.

– Det är ju inte lättare att träffa nya människor på en mindre ort, det behövs fler mötesplatser, säger Ami.

Även om de riktar sig speciellt till nyanlända så är handarbets- och pratglada i alla åldrar välkomna, poängterar de. Nu hoppas de att alla tar chansen att få träffa nya människor samtidigt som de kan öppna upp sin kreativitet.

– Det kostar ingenting att vara med, materialet finns på plats. Det är en bra möjlighet att komma ut och träffa folk och prova på yllebroderi eller akrylmålning, säger Ami.

Mötesplatsen håller till Studiefrämjandets lokaler på Viktoriagatan och på tisdag är det premiärträff. Sedan är mötesplatsen öppen tisdagar och onsdagar mellan klockan halv ett och halv fem på eftermiddagarna. Träffarna ska pågå fram till midsommar, då det blir fest och avslutning och kanske också en möjlighet att få visa upp det man skapat under våren.

– Vi jobbar nu hårt på att dra folk. Imorgon ska vi till SFI och jag har redan pratat med mina vattenjumpatanter. Det här kommer att kunna bli så kul, säger Ann entusiastiskt.

– Hur det blir beror på de som kommer. Vi ger bara möjligheten till att göra något roligt med andra, säger Ami.

Läs mer om dessa ämnen

TrosaIntegration