• Magnus Carlson, ordförande i Trosa stigcyklister, vid en av knutpunkterna för de tre lederna i Vitalisskogen.
  • Varierad terräng. Skogen runt Vitalis bjuder på mycket upp- och nerförsbackar. – Det är dynamiska rundor, konstaterar Magnus Carlson.
  • Trosa stigcyklisters agenda är att göra det lätt för folk att komma ut i skogen på cykel. Magnus Carlson har cyklat MTB i tio år och vill att även nybörjare ska kunna vara med.
  • Endurocyklisten Simon Carlsson är aktiv medlem i Trosa stigcyklister. Tillsammans med Magnus Carlson jobbar han på att utveckla lederna för att det ska finnas lagom utmaning för alla.
  • – Det är ett riktigt knäarbete att bygga en led, men jag såg det som meditation. Det är också väldigt givande att se att något går från idé till realisation, säger Magnus Carlson, initiativtagare till MTB-banan i Vitalisskogen.
1/

MTB-slinga i Vitalisskogen får barnen att hoja

Trosa

Nu går det att cykla MTB mitt i byn. Trosa stigcyklister har gjort flera slingor i Vitalisskogen. – Vi vill att det ska vara lätt för folk att komma ut och cykla i skogen, säger initiativtagaren och ordföranden Magnus Carlsson

Det började med att hobbycyklisten Magnus Carlsson behövde rädda sin kropp och själ och tog timeout från jobbet som kemist. Snart kände han att skogen var en läkande plats.

– Jag började inventera stigbeståndet i Vitalisskogen och hittade små passager här och där, men de hängde inte ihop, berättar han.

Med hjälp av cykelkompisen Tommy Janius gav han sig ut med hacka och häcksax för att röja upp så att passagerna kunde länkas samman och nu finns tre slingor med sammanlagt 15 kilometers MTB-bana i skogen precis bakom Vitalisskolan.

– Det är ett riktigt knäarbete att bygga en led, men jag såg det som meditation. Det är också väldigt givande att se att något går från idé till realisation, säger Magnus.

Men även en röjd led behöver underhållas för att inte växa igen och för att kunna få stöd av kommunen för det bildades i höstas Trosa stigcyklister.

– Kommunen har varit väldigt samarbetsvilliga. Sara Fältskog Eldros, fritidsansvarig på Trosa Kommun har varit ett bra stöd i processen hur vi ska kunna utveckla leden ytterligare.

Grunden till föreningen Trosa stigcyklister fanns redan i Facebookforumet " Vi som cyklar mtb i Trosa" som Tommy Janius drog igång. 

– Vår agenda är att utveckla cyklingen för att man mår bra av det. Vi vill att det ska vara lätt att komma ut i skogen, säger Magnus Carlsson.

Föreningen har redan haft ett samarbete med Vitalisskolan.

– Det började med att någon förstört vår uppmärkning av stigarna bakom Vitalisskolan. Då pratade vi med rektorn som undrade om vi kunde vara med på en friluftsdag. Det gjorde vi och de ungar som var med blev glada och trötta. Så av något dåligt blev det något bra, konstaterar Magnus Carlsson nöjt.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Västerljungs IFCykelsport
Relaterat