Efter upprepade intrång på kalkbrottsområdet i Vagnhärad poängterar polisen att den som åker dit riskerar böter – eller fängelse. Foto:

Polisen: Intrång kan ge fängelse

VAGNHÄRAD

Den som tänkt uppsöka kalkbrottet i Vagnhärad för en svalkande simtur bör tänka om. Efter upprepade intrång på området poängterar polisen att den som åker dit riskerar böter – eller fängelse.

"Vi har idag varit i kontakt med ansvariga för kalkbrottet i Vagnhärad som påtalat att de har problem med personer som olovligen intränger på området för att bada i kalkbrottet. De har även haft problem med skadegörelse inne på området."

Så börjar ett meddelande polisen i Trosa lagt upp på sin Facebooksida. Trots att området runt kalkbrottet i Vagnhärad är inhägnat och stängslet tapetserat med varningsskyltar fortsätter obehöriga personer ta sig in där.

– Det har varit ett pågående problem under många år. Det är framför allt yngre som tar sig in och härjar där. Vi förstår att folk vill svalka sig, men det är privat område och som kan vara farligt, det kan bland annat lossna stenar där, säger Petter Engström, områdespolis i Trosa.

Det var precis vad som hände förra månaden. Ett barn skadades allvarligt och hamnade på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att ha fått en sten i huvudet under klättring i kalkbrottet. Det har även förekommit sabotage. Polisen poängterar att det är brottsligt att göra intrång på det privata området och att stanna kvar efter att man blivit tillsagd att lämna. Polisen har uppmanat ansvariga för att kontakta dem om man uppmärksammar nya intrång, något som kommer leda till polisanmälan. Vill det sig illa blir den som åker fast rapporterad för olaga intrång, ett brott som kan leda till böter eller till och med fängelse om brottet anses grovt.

– Vi vill uppmana folk att ha respekt för privat mark. Tar man sig ändå in kommer det att beivras eftersom det är olaga intrång man begår, säger Petter Engström som kommer att hålla området under uppsikt med sina kollegor i förebyggande syfte.

Tommie Larsson, delägare i markägaren Trosa Vagnhärad Mark AB, har tidigare sagt till SN:

– Det är alla möjliga som ignorerar förbudet, ungdomar, äldre och småbarnsfamiljer. De hänvisar till allemans­rätten, men den gäller ju sannerligen inte vid ett inhägnat industriområde som det här.

Läs mer om dessa ämnen

Vagnhäradbad