Foto:

Portnoff om bitcoinaffären: Esbjörn kommer inte kandidera till fullmäktige

TROSA

Ex-överförmyndaren och moderatpolitikern Esbjörn Eriksson hade tänkt kandidera till fullmäktige i Trosa. Men så kommer det inte att bli, enligt kommunledningen. – Bra att rättsvårdande myndigheter utreder ärendet, säger kommunchefen Johan Sandlund.

Det var i gårdagens SN som tidningen kunde berätta att moderatpolitikern och överförmyndaren Esbjörn Eriksson spekulerat med föreningen Sveriges överförmyndares pengar. Närmare två miljoner kronor har försvunnit från den ideella intresseföreningens konton.

Polisen utreder vad som har hänt och brottsrubriceringen är grov trolöshet mot huvudman. Till SN uppgav Esbjörn Eriksson att hans kandidatur till fullmäktige i Trosa inte påverkas av det som nu uppdagats. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Daniel Portnoff (M) är läget ett helt annat.

– När det gäller Esbjörns kandidatur till kommunfullmäktige inför nästa mandatperiod så kommer han att avsäga sig den.

Vem kommer att bli ny överförmyndare?

– Esbjörn har avträtt från sitt uppdrag som överförmyndare i Trosa kommun. En ny överförmyndare utses på kommunfullmäktigemötet 10 oktober. Fram till dess tjänstgör av kommunfullmäktige utsedd ersättare, Liselotte Jacobsson (S), säger Daniel Portnoff.

Esbjörn Eriksson hade arbetat som överförmyndare i Trosa cirka tio år, ett politiskt tillsatt uppdrag. Själv uppger han att pengarna investerats i bitcoins i London.

Johan Sandlund är kommunchef i Trosa kommun.

Hur ser du på att polisen utreder miljonspekulationen och att han, enligt åklagaren, fört över föreningspengar till sina egna konton?

– Det är bra att de rättsvårdande myndigheterna utreder ärendet, säger han.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunTrosaOrganiserad brottslighetPolitikPolitiker
Relaterat