• Trosa vårdcentral hamnade sist i 2017 års rankning av länets vårdcentraler. Foto:
  • Magnus Leivik, gruppledare för Moderaterna i Södermanlands läns landsting (t.v.) och Daniel Portnoff (M), kommunalråd i Trosa kommun. Foto:
1/

Portnoff: Vårdcentral i Vagnhärad och sköterskor i affären

TROSA

Trosa vårdcentral får bottenbetyg i undersökningar. Lösningen: Enläkaremottagningar, sjuksköterskemottagningar i matbutiken – och en ny vårdcentral i Vagnhärad.

I 2017 års rankning av länets vårdcentraler hamnade vårdcentralen i Trosa sist. Patienter svarade på en enkät beträffande bland annat tillgängligheten och helhetsintrycket och Trosas vårdcentral intog jumboplatsen.

– Vi som kommun vill tillsammans med landstinget kunna hitta en förbättring av vår primärvård, framför allt när det gäller tillgängligheten. Vi måste lösa det på ett bättre sätt, säger Daniel Portnoff (M), kommunalråd i Trosa kommun.

Magnus Leivik, gruppledare för Moderaterna i Södermanlands läns landsting:

– Tyvärr kommer vårdcentralen i Trosa allra sämst och det har även varit bekymmersamt i tidigare mätningar.

Medan vissa ändå menar att Trosas vårdcentral fungerar tillfredställande vill Moderaterna avlasta kommunens enda vårdcentral, med 12 000 listade patienter. Man vill ha en ny vårdcentral i Vagnhärad. Men också kunna öppna sjuksköterskemottagningar i affärer, plus öppna upp för små, privata läkarmottagningar att kunna etablera sig i Trosa kommun.

– En lösning skulle kunna vara en etablering av någon sorts vårdcentralsfilial i Vagnhärad, där det också är en växande befolkning, och där behövs något inom närtid. Det kan, men behöver inte vara en privat aktör, säger Daniel Portnoff och tillägger att M anser det vara "mindre viktigt" om verksamheten blir landstingsdriven eller inte.

– Det ska vara inom ramen för en offentligt finansierad vård.

För tillfället finns det en distriktssköterskemottagning i Vagnhärad med begränsade öppettider. Samtidigt är Trosa kommun en av landets snabbast växande kommuner. Tidigare fanns det tre enläkaremottagningar i kommunen. Nu finns det ingen. Daniel Portnoff vill ha detta – plus sjuksköterskemottagningar vid större mataffärer.

– Det som händer i landet i stort nu är att det kommer sjuksköterskemottagningar där människor befinner sig, exempelvis när man går och handlar. Då kan det finnas en plats vid butiken där man träffar en sköterska och får enklare saker gjorda, mediciner hanterade, plus ha enklare vårdsamtal. Då behöver man inte springa till vårdcentralen, säger Daniel Portnoff.

Detta system finns ännu inte i Sörmland. Och för att kunna få in fler aktörer måste nuvarande regelverk ses över.

– Får vi ett år på oss att göra översynen skulle det från 2020 kunna finnas någon på plats, säger Magnus Leivik.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunTrosaVagnhäradSjukvårdVal 2018vård
Relaterat