Sandra Fogelberg började i politiken i Trosa där hon ställde upp i valet redan innan hon hade hunnit fylla 18 år. I veckan drog hon i gång metoo-kampanjen bland politiker som redan har över 1 300 underskrifter. Foto:

Sandra från Trosa startade metoo-upprop bland politiker

TROSA

Sandra Fogelberg (MP) från Trosa är en av initiativtagarna till uppropet mot sexuella trakasserier inom politiken. Över 1 600 personer har skrivit under uppropet och siffran fortsätter att stiga.

Händer på kroppen, en obehaglig blick eller sexuella anspelningar. Eller en våldtäkt som när den anmäls i partiet tystas ner och förövaren får fortsätta sin politiska karriär. Det är några av hundratals berättelser som har kommit upp i ljuset sedan Sandra Fogelberg och Aida Bedeli Rohani startade uppropet #imaktenskorridorer. Några berättas för allra första gången.

Jag var 17 år och blev våldtagen av en Stockholmspolitiker som nu är toppkandidat i valet 2018.

Sedan de drog i gång har Facebookgruppen fått över 5 000 medlemmar och på lördagen fanns cirka 300 berättelser från kvinnliga politiker om sexuella övertramp och övergrepp från andra politiker.

– Det har varit en fantastisk respons. Det märks verkligen att det finns många berättelser som behövde komma ut. Det är berättelser som många har burit på länge, säger Sandra Fogelberg.

Hon har själv känt av obehagliga blickar och det har hänt att män har hört av sig till henne på märkliga sätt.

– Jag har ingen grov berättelse, men jag har känt obehag, både från politiker och tjänstemän. Det finns absolut, inom alla partier, säger hon.

– Det här hämmar många kvinnor. De får helt olika förutsättningar att vara med i politiken och ta den yttersta makten i Sverige.

Sandra Fogelberg är sammankallande i förbundsstyrelsen och kanslichef för Grön ungdom och till valet 2018 kandiderar hon till riksdagen för Miljöpartiet i Sörmland. Hon började sin politiska bana i Miljöpartiet i Trosa där hon är uppvuxen. Som 18-åring valdes hon in som ersättare i kommunfullmäktige i valet 2010.

– Jag märkte inte av något sånt här i Trosa, men jag tror att det säkert kan förekomma även där. Jag tror att det kan förekomma precis överallt. Det man har märkt är att det finns i alla partier och att det är alla möjliga kvinnor och tjejer som har blivit utsatta.

I uppropet vittnar kvinnor om allt från olämpliga sexuella anspelningar till våldtäkter.

Många av dem som berättar gör det för första gången.

– Många skriver att de aldrig har berättat för någon annan innan. Det är många som känner att de får kraft av varandra. Äntligen kan de få stöd och bli trodda.

Bland underskrifterna finns en rad sörmländska kvinnliga politiker. Men även jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), partisekreterare Lena Rådström Baastad (S), Gudrun Schyman (FI), Birgitta Ohlsson (L), Maria Leissner (L), Maj-Lis Lööw (S), Amanda Lind (MP) och Rosanna Dinamarca (V).

Från Sörmland har bland andra Anna af Sillén (M), Martina Hallström (C), Malin Hagerström (MP), Ann-Sofie Soleby Eriksson (S) skrivit under uppropet.

Så här skriver Sandra Fogelberg på sin Facebook-sida:

"Till alla mäktiga män som skrämt, tystat och förgripit sig på våra politiska medsystrar: Vi är färdiga med att se oss över axeln när vi går i maktens korridorer. Nu är det er tur."

Bland vittnesmålen

”Jag var 17 år och blev våldtagen av en Stockholmspolitiker som nu är toppkandidat i valet 2018.”

”När jag var 25 år jobbade jag som politisk handläggare på riksdagsgruppen. En nyinvald riksdagsledamot i 30-årsåldern brukade stanna i korridoren utanför mitt rum för att titta på mig, uppifrån och ner, hur jag såg ut och vad hade på mig just den dagen. En dag hade han med sig en grupp som han stolt visade upp riksdagshuset för. De stannade utanför mitt kontor och han pekade på mig och sa: - Ja här ser ni det bästa vi har att titta på. Här kan jag titta in och bli upprymd hela dagen. Som jag vore ett prydnadsföremål att ställa ut och inte hans underlydande medarbetare.”

”Jag var 15 år och blev våldtagen av en kille som satt i förbundsstyrelsen i ungdomsförbundet. Han skickade blommor som ursäkt. När jag skrev att det han gjort var olagligt och funderade på att anmäla honom gick han till förbundsstyrelsen och berättade. De förklarade att de hade fullt förtroende för honom. ”

”Jag var en obetydlig tjänsteman, han en tjugo år äldre mäktig minister..."

Källa: Utdrag ur uppropet som har publicerats på svd.se

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrosaPolitikmetoo
Relaterat