• Krama mig! Foto:
  • Tjejjouren Lina har en ny vacker lokal på Industrigatan 2 i Trosa. Foto:
  • Övre raden från vänster: Ewelina Thille, Sofie Markne, Rebecka Jansson, Nathalie Cabbe, Sandra Hoffström, Nedre raden: Caroline Svensson och Caroline Lönnqvist. Foto:
  • Sandra Hoffström, Caroline Svensson, Robert, Nathalie Cabbe. Foto:
1/

Tjejjouren tar sikte på en ny säsong

Trosa
annons

Ny lokal – och gärna också nya jourare. Det siktar Tjejjouren Lina på när de nu drar i gång höstsäsongen.

Efter lite sommarlovsledigt anordnar nu Tjejjouren Lina höstsäsongens första aktivitet, för kommunens tjejer och transpersoner. Platsen blir tjejernas nya och uppfräschade lokaler på Industrigatan 2, i det som tidigare var gamla Trosa tryckeri. På tisdag (29) bjuder man in till en informationskväll med pizza och där en del av planerna inför hösten kommer dras upp. Besökarna kommer även att kunna ställa frågor.

– Nu är höstsäsongen här och vi smyger igång med den utåtriktade verksamheten. Vi informerar om vad vi gör och får känna lite på varandra, säger Ewelina Thille, ordförande för Tjejjouren Lina.

– Vi har varit jättetaggade på att kunna starta den öppna verksamheten med fysiska möten. Vi har väldigt mycket idéer på vad vi vill göra.

Man vill inte minst rekrytera fler engagerade personer till jourverksamheten.

– Vi behöver få in fler aktiva jourare i vår verksamhet. Det innebär att man antingen är verksam med chatten, eller så är man involverad i vår utåtriktade verksamhet.

Den som vill engagera sig får en gemensam gratis grundutbildning via Unizon. Utbildningen ger grundläggande färdigheter och insikter kring hur tjejjoursarbete bedrivs och vad det innebär.

Bland kommande aktiviteter märks en serietecknarkurs. Tjejjouren Lina märker tydligt att de fyller en viktig funktion i kommunen när de bjuder in unga tjejer för exempelvis temakvällar, häng och aktivitetsbaserade träffar.

Tjejjouren höll tidigare till i Ungdomens hus i Vagnhärad där det mesta av chatt- och mejlverksamheten bedrevs. I maj invigde man officiellt lokalerna på Industrivägen. Intresset och uppbackningen kring Tjejjouren Lina är stort. Men ett problem är finansieringen. Trosa kommun bekostar 40 procent av lokalhyran via bidrag.

– Resterande fixar vi i jouren via medlemsavgifter och sponsringar. Vi söker även bidrag och stipendier från övrigt håll, vilket tar tid när en förening drivs ideellt, säger Ewelina Thille.

Tjejerna är tacksamma för den hjälp man får, men skulle behöva ytterligare ekonomisk uppbackning.

– Vi är ju ett komplement till kommunen och hjälper unga tjejer och transpersoner. Kommunen är överens om att det inte ska fungera som det gör i dag, men har inte gett besked på hur vi ska göra inför 2018.

Tjejjouren Lina

Grundades i december 2013 av Carolina Ekström, Caroline Wahlgren, Ewelina Thille, Carolin Kindh och Caroline Svensson. Tjejjouren Lina är en partipolitisk och religöst obunden ideell förening och vänder sig till människor 12-21 år som identifierar sig som tjej i förts hand i Trosa kommun. Lina är medlemmar i Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter vilka arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Syftet är att stärka unga tjejers självkänsla och självförtroende med en stödjande och förebyggande verksamhet. Till Tjejjouren Lina kan man vända sig med både stora och små problem.

Läs mer om dessa ämnen

Tjejjouren LinaExtra
annons

Mest delat denna vecka