Apoteksgruppen i Trosa samlade in över 17 000 kronor för att stärka flickors rättigheter i världen i samband med FN-projektet Flicka. Från vänster: Murisa Slavotic och Pontus Pierrou (apoteksassistenter), Maria Boulus (apotekare), Lejla Culesker (läkemedelsansvarig) och Reza Khiabani (ägare). Foto:

Trosaapotek samlade in mest pengar i Sverige till FN-projekt

TROSA

Apoteksgruppen i Trosa samlade in över 17 000 kronor för att stärka kvinnors rättigheter i världen. Det är mest av alla 182 svenska apotek som deltog.

– Jag kommer själv från krigets Bosnien. Det här är oerhört viktiga frågor för oss alla, säger Lejla Culesker, läkemedelsansvarig på Apoteksgruppen i Trosa.

Apotek över hela Sverige har under sommaren deltagit i Svenska FN-förbundets projekt Flicka. Apoteksgruppen i Trosa samlade totalt in 17 905 kronor – motsvarande 13 procent av alla insamlade pengar från Apoteksgruppens 182 apotek i landet.

– Vi är verkligen jätteglada över att det här viktiga projektet har gått så bra för oss, säger Lejla Culesker, läkemedelsansvarig på Apoteksgruppen i Trosa och en av flera drivande krafter bakom resultatet.

Framgångsreceptet bakom den lyckosamma kampanjen är enligt henne lagarbete och engagemang.

– Vi har alla peppat varandra här på jobbet och försökt upplysa alla kunder som kommer in här om vad projektet innebär.

Mellan 8 juni-26 juli lyckades Apoteksgruppen i Trosa få totalt 3577 kunder att lägga till fem kronor i samband med sina köp. Lejla Culesker berättar även att många kunder har hört av sig och velat engagera sig och bidra än mer.

Apoteksgruppen har samarbetat med Svenska FN-förbundets projekt Flicka i två år. Det har bland annat inneburit att tampongasken "Mens helt enkelt" har tagits fram, där tio kronor oavkortat går till projektet. Annars har kunder haft möjligheten att lägga till fem kronor vid köp.

Reza Khiabani är ägare på Apoteksgruppen i Trosa. Han anser att invånarna i Trosa ska ha en stor eloge för sitt deltagande.

– Trosaborna har varit fantastiska. Jag är djupt imponerad av deras välvilja att hjälpa till i det här angelägna projektet, säger han.

Han har själv flytt till Sverige från Iran för många år sedan och berättar att mångfald är en central del i företagets verksamhet.

– Det är otroligt viktigt för oss. Ibland måste man stanna upp och tänka efter, att vi är inte bara här för att tjäna pengar, utan också för att ha en möjlighet att hjälpa människor.

Han fortsätter:

– I början tog det lite tid att få kunderna att kunna ta in det som sades när de stod i kassan. Det gäller att hitta en balansgång och där har personalen varit enastående i att kunna förmedla de viktiga aspekterna med projektet utan att framstå som tjatiga, säger Reza Khiabani.

På frågan om liknande projekt kan vara aktuella i framtiden är Reza Khiabani optimistisk.

– Ja, det kommer göras fler liknande projektsatsningar framöver, säger han.

FN-projektet Flicka

Insamlingspengarna går till att stoppa barnäktenskap och könsstympning i Afarregionen i Etiopien. Genom projekt Flicka får flickor gratis skol- och hygienprodukter. Projektet fokuserar även på dialog med olika grupper i samhället så att fler ser fördelarna med flickors utbildning och att gifta sig senare i livet. Man räknar med att 10 000 flickor hittills sluppit könsstympning tack vare FN-programmet. Sedan augusti 2015 har Apoteksgruppen samlat in nära en miljon kronor till projekt Flicka, framför allt genom försäljning av en specialdesignad necessär, samt tampongaskarna. Källa: Apoteksgruppen och Svenska FN-förbundet.

Läs mer om dessa ämnen

FNTrosaVälgörenhet