Elcykeln, som inte alls är lika jobbig som en traditionell cykel att ta sig fram på, blir allt populärare. Foto:

Trosabor (näst) bäst på söka elcykelpremien

Trosa

Trosabor är näst bäst i länet på att ansöka om elfordonspremien. – Det kan bero på att vi har lagom avstånd till tåg och bussar för pendling, tror Maria Arnman, gruppledare MP i Trosa.

Svenskarna har kunnat ansöka om upp till 10 000 kronor för en elcykel, elmotorcykel eller elmoped via den elfordonspremie som lanserades tidigare i år. I slutet av augusti hade fler än 50 000 bidrag betalats ut. Sett till per tusen invånare har bara Oxelösundarna varit flitigare än Trosaborna på att söka elcykelpremien i Södermanland. I Trosa har 58 utbetalningar på totalt 277 000 kronor gjorts. Det kan exempelvis jämföras med 36 utbetalningar i Gnesta (171 000 kronor.)

Maria Arnman, gruppledare för MP i Trosa, hävdar att elcykelpremien ökat intresset för att cykla.

– Det är mycket som tyder på att det ersätter bilresor. I Trosa har många redan hunnit söka elcykelpremien och det kan bero på att vi har lagom avstånd till tåg och bussar för pendling, menar Maria Arnman som också hojar fram på en elcykel.

– Jag är själv användare sedan fyra år tillbaka så jag har inte fått någon premie. Även MP:s valcykel är eldriven, men jag kan tipsa om att det även finns Moderater och Socialdemokrater som cyklar el-cykel i Trosa. Enligt statistik från Naturvårdsverket återstår 77 miljoner kronor (19 procent) i den pott som regeringen avsatt för ändamålet. I Trosa är snittåldern på de sökande 61,6 och merparten är män.

Elfordonspremien – detta gäller:

Premien riktar sig mot privatpersoner fyllda 18.

Premien kan användas en gång per person.

Premien avser köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel, samt ett antal fordon som används av personer med fysisk funktionsnedsättning.

Premien omfattar inte segway, elsparkcykel eller hoverboard.

Elfordonet ska kunna identifieras med ramnummer på kvittot eller annan handling.

Elcykel ska vara ce-märkt.

Elmoped och elmotorcykel måste ha fordonsintyget CoC.

Premien motsvarar 25 procent av inköpspriset, inklusive moms, med ett maxbelopp om 10 000 kr.

Premien kan sökas från och med 1 februari 2018, senast 6 månader efter inköpstillfället.

Bidraget gäller retroaktivt från 20 september 2017.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunTrosaVagnhäradCykelMotion
Relaterat