• Trosasonen och Trosabon Andreas Johansson.
  • Smörstekt gös med vilda och tama lökar.
1/

Trosakock till kvalet till Årets kock

Trosa

Trosabon Andreas Johansson, kock på Bar Nombre och Le Nom i Stockholm, har gått vidare till kvalificeringstävlingen 19–20 juni i Årets kock.

Vad lagade du som gick hem hos juryn?

– Gös med lite ramslök och granskott, kirskål och senap. Jag döpte rätten till smörstekt gös med vilda och tama lökar.

Du har tidigare gått till semifinal i Årets kock, hur ser du på dina chanser i år?

– Det är ett tufft startfält i år och de har gjort om tävlingen så vi som har gått vidare vet inte riktigt vad som kommer att hända, annat än att det kommer att vara fler olika grenar. Men det är ju tredje gången jag är med så kanske tredje gången gillt.

Har du någon plan?

– Jag tittar just nu över mitt schema och försöker se hur jag ska ha tid att finslipa min rätt, om jag ska koka ner såsen lite mer, sådana detaljer. Men det är svårt att hinna när man jobbar heltid och har två barn. Jag vet från tidigare år att förberedelserna tar tid.

Hur väljer man rätt?

– Det är smart att använda råvaror som är bäst just nu. Finalen kommer att vara i september, så då är svampsäsongen i gång. Förr har det varit i februari och då finns ju ingenting, så det är bra att de flyttat tävlingen.

Finns det något du är orolig för?

– Havskräfta och hummer, det är jag allergisk mot så jag kan inte provsmaka. Men det får man ju lösa då.

Läs mer om dessa ämnen

TrosaMatlagning