Plånboken på bilden är en annan än den upphittade. Foto:

Upphittad plånbok försvann – polis medger brister

VAGNHÄRAD

Trosakvinnorna hittade en plånbok och lämnade in den på biblioteket i Vagnhärad. Men man fick ingen hittelön – och plånboken slarvades bort. Polisen medger nu brister i hanteringen. –Märkvärdigt slarvigt, säger upphittaren.

Förra sommaren hittade en mor och dotter en plånbok innehållande cirka 2 000 kronor som de lämnade in som hittegods på biblioteket i Vagnhärad. Enligt ett avtal med polisen ska biblioteket i Vagnhärad ta emot hittegods, teckna hittegodskvitto, faxa polisen i Nyköping och se till att godset blir inlåst.

I plånboken fanns även identitetshandlingar till ägaren. Kvinnorna gjorde anspråk på hittelön och att få behålla plånboken om ägaren inte påträffades. I december kontaktade mamman polisen och yrkade på ersättning då hon ännu inte fått hittelön.

Plånboken var dock spårlöst försvunnen. En biblioteksanställd bekräftade att den tagits emot, men trots att polis och bibliotekspersonal letade var plånboken borta. Inte heller visste någon om ägaren kommit in och efterfrågat den.

Polisens rättsavdelning medger nu brister och felaktig hantering. I ett beslut skriver man att ägaren borde ha kunnat identifieras och att kvinnorna har rätt till skälig hittelön – något man menar är 196 kronor.

– Den låga summan är inget vi hänger upp oss på. Men jag tycker det är konstigt och märkvärdigt slarvigt hur det här har gått till och att plånboken bara kan försvinna. Det mest irriterande är att inte få klarhet, säger mamman, som vill vara anonym, till SN.

– Det kanske låter småaktigt, men rätt ska vara rätt.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

blåljusTrosaVagnhäradpolis
Relaterat