Blomkålssvampen påminner just om ett blomkål. Svampköttet smakar milt med en frisk “skogsdoft”. Den är en av våra godaste matsvampar, framför allt som friterad. Passar till all matlagning, men är mindre lämplig att torkas då smaken kan bli besk. Kan vara svårrensad då barr och jord ofta är inväxta i grenverket. Foto:

Vagnhäradsbo fann jättesvamp: "Mat till åtta personer"

VAGNHÄRAD

Pensionärerna Helmut och Paula Weber har plockat svamp i 40 år. Men aldrig har de påträffat en likadan bumling till blomkålssvamp. – Den räcker till åtta personer, säger Paula.

Det var i tisdags som Paulas make Helmut Weber befann sig i Brunskär på jakt efter skogens godbitar att fylla svampkorgen med. Där gjorde han ett storslaget fynd: En blomkålssvamp modell större.

– Jag själv var inte med då. Men varken Helmut eller jag har någonsin sett en så stor blomkålssvamp under 40 års svampplockande. Det var också den enda av sitt slag som växte där, berättar Paula.

Svampen visade sig väga nästan två kilo och hade en omkrets på ca 90 cm. Ingen annan svamp är speciellt lik blomkålssvampen, som oftast växer intill stora, gamla tallar, men ovana svampplockare kan förväxla den med välväxta fingersvampar. Enligt många experter är den av våra allra godaste matsvampar, enligt svampguiden.com "utmärkt som friterad."

Paula kommer använda den till annan matlagning – men utan den extra krydda som vissa objudna gäster skulle ha utgjort.

– Det var mycket spindlar på den som måste rensas bort!

– Men det är en god svamp med lite baconaktig smak och jag kommer att göra pastasås av den. Den kommer i alla fall räcka till åtta personer!

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SvampsvampplockningTrosaVagnhäradMat
Relaterat