• Är ditt liv ett liv? Det är temat för mansvandringen som förutom en rejäl naturvandring är samtal om känslor och ideal. Foto:
  • Anders Nordström
1/

"Vi behöver utsättas för naturens element"

Trosa

I januari anordnade naturguiden och löptränaren Anders Nordström en mansvandring med guidat samtal. I mars är det dags igen.

– Första mansvandringen gav så extremt mycket. Jag gör om det för att jag känner att det finns så mycket fint att utveckla, säger Anders Nordström.

På den första vandringen gick deltagarna tio timmar i naturen och fick tillfälle att prata om manlighet och känslor. Anders Nordström ledde vandringen och samtalet, som utgick från fyra frågor.

Vilken typ av frågor var det?

– Stora, raka och öppna. Sådana som ett barn ställer.

Som namnet på evenemanget? "Is your life a life", är ditt liv ett liv.

– Ja. En del blev provocerade av frågan och det var de som behövde ställa frågan till sig själva. Den här typen av vandring sätter i gång extremt kraftfulla processer. Det händer ju starka saker när vi går ner på våra primalbehov. Folk blir väldigt ärliga när de är trötta. Vi behöver utsättas för naturens element, vi är inte skapade för att leva inomhus i tempererade rum.

På första vandringen deltog åtta män mellan 40 och 50 år. En lagom stor grupp för att deltagarna ska våga öppna sig i samtalet, tycker Anders Nordström.

– Jag får fortfarande mejl från flera av dem som var med, där de berättar om förändringar de gjort i sina liv. Jag är bara den som ger förutsättningar för att starta processen, innehållet får deltagarna stå för själva.

Den tionde mars är det dags för ytterligare en mansvandring, men efter det blir det en vandring där både kvinnor och män kan delta i maj.

– Egentligen är jag ganska trött på könsuppdelning. Det är ett ganska primitivt och förlegat sätt att dela in människor. Men problemet är att män är vilse nu och ska man få till en förändring måste problemet mötas där det finns. Jag hoppas att varken mansvandringar eller feminism kommer att behövas i framtiden, men just nu behövs båda två, säger Anders Nordström.

Läs mer om dessa ämnen

TrosaHälsanatur