Tobias Lyåsen, ordförande för Trosa Alpina klubb, hoppas att Trosabacken ska kunna öppna en vecka innan sportlovet. Foto:

Ytterligare trubbel i skidbacken

Trosa

Med knappa två veckor kvar till sportlovet har Trosabackens pistutrustning tagit skada – igen. Men den här gången rör det sig inte om ett sabotage.

Det var under måndagseftermiddagen som Tobias Lyåsen, ordförande för Trosa Alpina klubb, fick beskedet om att Trosabackens enda fungerande snökanon hade stannat. Han åkte genast ut för att kolla vad som hade hänt.

– Någon hade tryckt in nödstoppet på snökanonen och det leder till att allt fryser ihop och det bildas en stor isklump.

Tobias Lyåsen och en handfull andra har under en längre period arbetat ideellt för att få i gång Trosabacken. Men flera gånger har pistutrustningen förstörts av okända personer, vilket kostat klubben tiotusentals kronor. I september hade pistmaskinen slagits sönder och så sent som i januari var nödstoppet på snökanonen bortsparkat.

Men den här gången rör det sig inte om ett sabotage, vilket glädjer Tobias Lyåsen, trots att det inträffade har lett till fördröjning av snöproduktionen. Under tisdagen blev han kontaktad av personer som förklarade för honom att det rörde sig om en olyckshändelse och var villiga att hjälpa till för att minimera fördröjningen.

– Ett helt dygns snöproduktion har gått åt och vi går miste om snö som hade täckt ytterligare 100 kvadratmeter skidbacke, men jag är glad över att det inte var något sabotage utan en olyckshändelse och att vi tillsammans kan hjälpas åt att åtgärda det som inträffat.

Pistmaskinen som tidigare hade slagits sönder har reparerats och isklumpen som bildades under måndagen har tinats bort. Förhoppningen är att det ska vara möjligt att åka skidor redan från vecka sju, en vecka innan sportlovet.

– Vi lägger ner mycket tid på backen och vår belöning är glada barn som åker skidor! Vi siktar på 10-15 alla dagar från lördag vecka sju.

Läs mer om dessa ämnen

TrosaSkidor