• "Varannan dag året om räknar vi med kalvar", säger Andreas innan han flyttar kon till ett rent bås. Foto:
  • Det är sällan komplikationer när korna kalvar så de klarar ofta födseln själva. "Denna gång blev det en kviga", konstaterar Andreas. Foto:
  • Anläggningen i Blacksta är robotiserad. "När datorerna strular – och det händer – så är det jag som byter kretskort, programmerar eller ger support" säger Andreas som gillar variationen. Foto:
  • Andreas Andersson utanför lagården i Blacksta, men han jobbar även som frivillig brandman i kommun. Foto:
  • Familjen Andersson har en Arla-mjölkgård med 130 kor men även skog och spannmålsodling, framförallt foder till djuren. Foto:
1/

Friheten lockade – därför blev Andreas bonde

GNESTA

Redan som 13-åring visste Andreas Andersson vilken väg han skulle gå. Syskonen blev ingenjörer, men han valde att bli lantbrukare och stanna kvar på Blacksta gård där han växt upp. – Det är ju så kul och varierat! Dessutom får man vara utomhus, säger han.

Myten är att bonden stiger upp var eviga arla morgon för att mjölka. För 32-årige Andreas Andersson är det precis tvärtom – han har själv möjlighet att lägga upp sin dag.

– Om jag vet att ensilage ska fixas under dagen så anpassar jag min dag efter det och bestämmer när det ska göras, säger han.

Det är pappa Arne som äger mjölkgården där Andreas och hans syskon är uppvuxna. Familjen har även skog och odlar spannmål mestadels till djurfoder.

– På 1960-talet var det åtta mjölkbönder i Gåsinge Dillnäs. Idag är vi de enda som är kvar, berättar Andreas Andersson.

Gården ligger i naturskön omgivning, men samtidigt som de stora gårdarna blir färre syns andra tecken i omgivningen. Inflyttade småföretagare som satsar på växtodling, ekologiska grönsaker eller kaninkött.

– Alla är välkomna. Huvudsaken är väl att det levande landskapet inte dör, säger Andreas Andersson.

Andreas har valt att gå i sin pappas fotspår trots att han även sett baksidan: den byråkratiska administrationen som är tidskrävande.

– Regelförenklingar behövs. Alla drabbas av krånglet så på ett sätt kanske det är bra när tv-kändisar som Mandelmanns plötsligt inte får sälja marmelad på grund av etikettregler eller baka bröd på grund av en träpelare i rummet.

– Men det värsta är att riksdagsledamöterna som bestämmer reglerna inte ens har svensk mat i riksdagsmatsalen!

Även om friheten lockade i Andreas yrkesval så är rena rutindagar med utfodring, rengöring och tekniskt underhåll som gäller för Andreas som är utbildad lantmästare. Efter Ökna lantbruksskola blev det studier vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Där mötte han även sin sambo Cecilia från Ulricehamn.

– Cecilia trivs bra med sina hästar här. Dessutom har hon ett säkert brödjobb som konsult åt lantbrukare, säger Andreas Andersson.

På frågan vad Andreas gör på fritiden tvekar han inte med svaret:

– Sover! Men visst händer det att jag även kollar på "dåliga" actionfilmer från 1980-talet med Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone.

Samtidigt är han instruktör i Taekwandoklubben i Gnesta och är även frivillig brandman. En sak är säker. Andreas Andersson är långt ifrån sysslolös.

Läs mer om dessa ämnen

GnestaLandsbygd